Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

„A cél az, hogy mindig tudjunk újdonságot mutatni a közönségnek"

Telki_Noikar

Interjú S. Halász Károllyal, a Telki Nőikar karnagyával

Telki Napló: A nevével szorosan összekapcsolódik a zeneszerzés és a Filmhatás csoport. Meséljen erről nekünk!

Halász Károly: Hosszú út, rengeteg történet, változás, átalakulás, fejlődés, sok-sok produkció: egy színes, izgalmas történet a Filmhatásé. Még 2005-ben indult útjára a csoport, ám akkor még nem tudtam, hogy ez lesz belőle. Ez egy művészeti ágakon átívelő zenei formáció, amely nem egy állandó társulat, hanem mindig az aktuális projektnek megfelelően alakítja ki összetételét. Az alapja a zene, ami filmes jellegű, ehhez társul a tánc, a festészet, az irodalom és az animáció.

A neve kicsit később, 2011-ben, álmomból felébredve jött, miután sokan mondogatták, hogy az általam, az előadásainkhoz szerzett zenék gyakran filmes hangzásúak.

TN: Családi hagyomány, hogy a zene terén bontakozhatott ki?

H.K.: Nagypapám harmonikázott és dobolt egy helyi zenekarban, édesanyám pedig mindig sokat énekelt otthon és nagyon szeret táncolni, így talán tőlük származik a muzikalitás. Ám egy óvó néni volt az, aki 6 évesen ebbe az irányba terelt, így egy zeneiskolába kerültem. 12-13 éves koromra pedig már teljesen egyértelmű volt, hogy erre a pályára készülök. Aztán jött a „Konzi” Veszprémben, onnan pedig a Zeneakadémia. Még csellistaként kezdtem, aztán beleszerettem a kóruszenébe, és tudtam, hogy karnagy szeretnék lenni.

TN: Inkább női vagy vegyes kórusokkal dolgozik együtt?

H.K.: Dolgoztam már vegyeskarral, azonban manapság már nagyon nehéz ilyet összehozni, a fiúk, férfiak ugyanis nagyon nehezen vonhatók be az éneklésbe.

TN: Egy karnagy egyébként jellemzően tud, illetve szokott énekelni?

H.K.: Nem szokás, mivel a vezetés a feladatunk, de kisebb együtteseknél előfordul. Ilyen például az általam szintén vezetett Eklekta, amelyben énekelek is.

TN: Hogyan jött a telki lehetőség?

H.K.: Korábban Etyeken voltam egy kórusnál, ami feloszlott. Azokkal a tagokkal, akik tovább szerettek volna énekelni, Zsámbékra kerültünk. Ott hoztunk létre velük egy éve egy új kórust. Aztán egy nap az egyik tagunk szólt, hogy a Telki Nőikar karnagyot keres, és mivel a település borzasztó közel van Zsámbékhoz, írtam a vezetőjüknek. Aztán találkoztunk és csináltunk egy próbát. Úgy tudom, más jelölt is volt, ám végül engem bíztak meg ezzel a feladattal.

halasz_karoly_noikar

TN: Mi volt az első benyomásod a Telki Nőikarról?

H.K.: Már elsőre is nagyon tetszett a hangzásuk és sok formálási lehetőséget láttam bennük. Azóta be is bizonyosodott, hogy jól tudunk együttműködni, és szerintem sokat fejlődtünk az elmúlt félévben, amióta közösen dolgozunk.

TN: Mennyire lehet profi egy önkéntes tagokból álló kar?

H.K.: Valahol félúton járunk a profizmus felé. Mikor jelentkeztem hozzájuk, úgy hirdették magukat, hogy nagyon szeretnek énekelni és szeretnének tovább fejlődni. Az egyre magasabb színvonal elérése a cél, amihez sokat kell dolgozni. A következő évadra például egy kifejezetten profi tervvel készülünk.

A tagok a saját munkájuk mellett nem napi szinten foglalkoznak az énekléssel, és úgy kell gyakorolniuk, hogy adott esetben a családjuk is otthon van. Ám az látszik, hogy nagyon lelkes és szorgalmas az egész társaság, nem szeretnének egy helyben toporogni, mindenkiben megvan a fejlődési szándék és lehetőség.

Nagyon tetszik az is, hogy a kar 20 éve alatt mennyire kialakult, ki milyen szervezési feladatot lát el a kóruson belül. Nekem a szakmai részt kell összeállítanom, kitalálni a műsort, hogy mit énekeljünk, a többi, napi szervezési dolgot (pl. plakátnyomtatás, stb.) már nem nekem kell intéznem.

TN: Hány tagot számlál most a kórus?

H.K.: Huszonkettőt.

TN: Milyen célokat tűztek ki a következő évadra?

H.K.: Ez egy jubileumi évad lesz, így az egészet arra fűzzük fel, hogy 20 éves a Telki Nőikar. Szeretnénk egy visszatekintő, egy nagyobb szabású karácsonyi, egy nagy volumenű húsvéti, valamint egy jubileumi koncertet is. Utóbbi zárja majd az évadot.

TN: Ezek mind telki koncertek?

H.K.: Igen, illetve a húsvéti Budajenőn szokott lenni. Ezeken kívül megyünk majd Veszprémbe is kórustalálkozóra. Van egy templomi programunk is, amit szeretnénk elvinni több helyszínre.


20 év

Közösség | Zene | Összhang

Ünnepeld velünk a Telki Nőikar jubileumi évadját és támogasd eseményeinket!

Számlaszámunk: 11742348-20019873


H.K.: A következő évadra sok új művel készül a kórus, ezáltal sokat is fog fejlődni. A cél az, hogy mindig tudjunk újdonságot mutatni a közönségnek, amelynek tagjai velünk együtt jól érzik magukat a koncerteken. Távlatilag akár versenyzési lehetőséget is látok a karban.

TN: Van koncepció arra, hogy a fiatalabbakat is vonzza az énekkar?

H.K.: Ha nem tesz ez ellen egy kórus, akkor óhatatlanul elöregedik. Szerencsére nálunk többen is vannak a fiatalabb korosztályból, így talán nem kell ettől tartani. A műsor összeállításánál törekszem arra, hogy a fiatalokhoz is közelebb álló műveket hozzak. Ezért van nagyon sok darab Amerikából a repertoárban, amit én állítok össze.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is nagyon magas szinten megy a kóruséneklés. Magyarországon kell egy picit fejlődni abból a szempontból, hogy lendületesebb, a mai emberhez közelebb álló dolgokat tanuljunk és adjunk elő.

TN: Mivel bátorítaná azokat, akik csatlakoznának? Mi kell ehhez?

H.K.: Nyitva az ajtó bárkinek, bármikor, így akár évközben is lehet csatlakozni. Ilyenkor az történik, hogy a jelentkező eljön egy próbára, és eldönti, hogy tetszik-e ez neki, és mi is megnézzük, hogyan tudna ő beülni a kórusba. Ha megvan a megfelelő összhang, akkor taggá válhat.

TN: Tervezik-e hogy lesznek olyan új koncertek, amelyek nem csak a jubileumi év során, hanem később is rendszeressé válnak?

H.K.: A karácsonyi és húsvéti koncertek mindenképpen rendszeresek lesznek, illetve tervezem, hogy legyen mindig egy évadzáró is, amely során megmutathatja a kar, hogy mit „csinált” egész évben. Emellett a Telki Fesztiválon is szeretnénk mindig fellépni. Egy új helyszínt is szeretnénk bevonni, de ez még tárgyalás alatt áll.

TN: Mikor láthatjuk legközelebb fellépni a Nőikart?

H.K.: Először október 8-án, a Szent István templomban fogunk megjelenni egy mise során. Utána október 28-án, szombaton lesz egy önálló koncert Top10-es címmel, a jubileumi évad jegyében. Azt a tíz darabot fogjuk előadni, amit a kórustagok megszavaztak az elmúlt húsz év repertoárjából. December 16-án lesz a karácsonyi koncert.

TN: Esetleg találkozhatunk majd a korábbi karnagyokkal is?

H.K.: Igen, őket is tervezzük majd meghívni.

TN: Közös fellépésekre készülnek-e más nőikarokkal?

H.K.: A Veszprémi Gizella Nőikarral jó kapcsolatot ápolunk. Ők meghívtak minket október 29-ére, és mi is szeretnénk őket vendégül látni egy közös koncertre. Emellett a zsámbéki kórussal is biztosan lesz fellépésünk. Távlati, nagyszabású tervem, hogy a három kórussal – közel 80 fővel – együtt is állítsunk majd össze egy olyan műsort, amelyet zenekari kísérettel adhatunk elő.

TN: Köszönjük az interjút! Izgalommal várjuk a jubileumi évad eseményeit!

Szilágyi Balázs


Várunk a Telki Nőikar tagjainak sorába!

Szeretnél része lenni egy vidám, összetartó közösségnek? Csatlakozz hozzánk és engedd át magad egy zenei kalandnak!

Fejleszd énektudásodat, élvezd az együtt alkotás izgalmát, tapasztald meg a közös munka örömét, a kóruséneklés varázsát, és a barátságokat, amelyek összekötnek bennünket!

Ha szeretsz énekelni, tudsz közösségben működni, bátran jelentkezz! Karnagyunktól minden segítséget megkapsz, hogy kihozd magadból a legjobbat. Vele még a beéneklés is élmény!

Gyere és találkozz velünk szeptember 6-tól próbáinkon, minden szerdán 19 órától Telkiben, a Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtár nagytermében!

Fel