Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Visszatér a téli időszámítás

ora

A korábbi hírekkel ellentétben még mindig él az óraátállítás nem túl népszerű metódusa. Október utolsó vasárnapján, azaz 31-én hajnali 3-kor kell 2-re visszatekerni az analóg órákat.

Sokáig bízhattunk abban, hogy idén kell utoljára átállítani óráinkat. Ahogyan korábbi cikkünkben is megírtuk, az Európai Bizottság egy 2018-as közvélemény-kutatásra válaszul 2019-ben hozott határozatot az óraátállítás eltörléséről, majd még abban az évben az Európai Parlament úgy döntött, hogy azok a tagországok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítják át utoljára az órát, a téli időszámítást választók pedig 2021 októberében.

Ez azonban akkor nem volt végleges döntés, a kérdést még a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kellett volna hagynia – tárgyalások azonban elakadtak. A javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont továbbra sincs, a Brexit, a koronavírus-járvány, valamint a költségvetési tárgyalások a háttérbe szorították a témát.

Amíg tehát nem születnek meg az ehhez szükséges döntések és nincs meg az Európai Tanács jóváhagyása, továbbra is váltakozik majd a téli és a nyári időszámítás az Európai Unióban, így Magyarországon is.

szb

Fel