Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Tavaszi óraátállítás - ez az utolsó?

ora

A téli és nyári időszámítás közötti tavaszi és őszi váltás egy megszokott, ámde nem túl népszerű metódus napjainkban. Az eredetileg energiaspórolás gyanánt, a világítási költségek lefaragása kapcsán bevezetett gyakorlat az utóbbi időben gyakran került a bírálatok kereszttüzébe, elsősorban a negatív egészségügyi hatásokat emlegetve.

Az Európai Bizottság egy 2018-as közvélemény-kutatásra válaszul 2019-ben hozott határozatot az óraátállítás eltörléséről, majd még abban az évben az Európai Parlament úgy döntött, hogy azok a tagországok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítják át utoljára az órát, a téli időszámítást választók pedig 2021 októberében.

Ez azonban akkor nem volt végleges döntés, a kérdést még a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kellett volna hagynia – tárgyalások azonban elakadtak. A javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont továbbra sincs, azt mindezidáig a soros elnökségek egyike sem tárgyalta, a Brexit, a koronavírus-járvány, valamint a költségvetési tárgyalások a háttérbe szorították a témát. Bonyolítja a helyzetet, hogy az EU-nak önmagában nincs döntési jogköre, inkább a koordinálás lenne a feladata.

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a magyar álláspont kapcsán nemrégiben kifejtette, hazánk a nyári időszámítás mellett döntene, hozzátéve, hogy az óraátállítás egy olyan kérdés, ahol az uniós szintű, egységes döntésnek lenne értelme.

Egyelőre tehát úgy tűnik, ha őszig nem születik meg az Európai Tanács jóváhagyása, októberben újra át kell majd állítanunk óráinkat.

A nyári időszámítás kezdete 2021-ben: március 28. (vasárnap). Ezen a napon hajnali 2-kor 3 órára kell átállítani az órákat.

Forrás: hirado.hu, TP

Fel