Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Emlékpergető - hat évtized személyes történetei

2021_09_27_Emlekpergeto

Az Országos Könyvtári Napok keretében Bánó Attila könyvbemutatójára hívjuk az érdeklődőket a Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtárba. A szerzővel legújabb könyvéről az Erdélyi Szalon Kiadó vezetője, Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész beszélget.

A Telkiben élő Bánó Attila grafikus és író visszaemlékezéseiben hat évtized emlékképei elevenednek meg. Kirajzolódik ezekből, hogy mihez tudott kezdeni egy osztályidegenként számon tartott, ötgyermekes családból származó fiatal a Kádár-rendszer barátságtalan viszonyai között, és milyen vargabetűket, kerülőket kellett tennie ahhoz, hogy grafikusként kereshesse kenyerét. A rendszerváltás után Bánó Attila szakított addigi mesterségével, mivel a lapszerkesztés és az újságírás nyújtott számára új lehetőségeket. A kötet különös és izgalmas élethelyzetekbe, a jobboldali sajtó berkeiben lezajlott folyamatok sokak előtt ismeretlen részleteibe is betekintést nyújt.

Részlet a könyvből:

„A lapunk megszűnt, csaknem ötven dolgozó utcára került. Fenyő János ellenlapja, a Pest Megyei Hírek is lehúzta a rolót, de ez cseppet sem vigasztalt minket. Egyikünk se tudta, hogy mit hoz a holnap. A Pest Megyei Hírlap megszűnése súlyosan érintette az újságírókat − tisztességes emberek kerültek reménytelen helyzetbe. Emberek, akik évekig az írott sajtó lövészárkaiban, az első vonalban küzdöttek, de nem rendelkeztek olyan érdekérvényesítő képességekkel, mint ügyesebb és szerencsésebb társaik. Különös módon a jobboldali újságírói emlékezet is hamar megfeledkezett róluk. A mai visszaemlékezésekben már nem hallani arról az elkötelezett, keményvonalas csapatról, amely előbb az Új Magyarországnál, majd a Pest Megyei Hírlapnál tette a dolgát. Mintha sose lettünk volna. Pedig voltunk.”

Időpont: 2021. október 7., 18:00

Helyszín: Kodolányi János Közösségi Ház nagyterme, 2089 Telki, Petőfi u. 2-4.

A programra a belépés ingyenes.

Fel