Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Ők az idei érdemérmesek

Telki Község Önkormányzatának képviselő-testülete 2020. február 24-i ülésén úgy döntött, hogy idén Pasztircsák János és Szász-Szalai Henrietta részére adományoz Telkiért Érdemérem címet.

Pasztircsák János iparművész családjával a rendszerváltást követően költözött Telkibe, és az 1990-es, valamint 2000-es években rögtön Telki közösségépítő rendezvényeinek aktív közreműködője és segítője lett, a Telki Barátainak Köre egyik alapító tagja. Feleségével együtt kreatív foglalkozásokat tartottak gyermekeknek, főzött a telki közösségi rendezvényeken, és Mikulás is volt éveken keresztül – a leghitelesebb, hiszen ő alapból is egy jóságos, mosolygós személy. Később a Karitász-táborban foglalkozásokat is vezetett.

Ő az 1956-os emlékmű 2006-os megalkotója, és ő restaurálta a Pajta mellett álló, úgynevezett pestis-keresztet. A budajenő-telki székely betlehemes koronájának tervezője és alkotója, a Telkiért Érdemérem és a Telki Díszpolgári Cím érmének tervezője és megformázója.

Telki képeslapokat készített, több kiállítása is volt a Pajtában, többek között karikatúra-sorozatot készített Telki ismert személyiségeiről, amelyet 2011-ben a Telki Fesztiválon ki is állítottunk a Bordás-házban.

Leánya, Pasztircsák Polina énekesnő a Telki Ifjúsági Díj kitüntetettje, családjával együtt példamutatóan aktív segítője és közreműködője Telki közösségi életének.

Szász-Szalai Henrietta ifjú kora ellenére beköltözésük pillanatától fogva azonnal berobbant a közösségi életbe, amelyet folyamatosan, aktívan alakít is. Felelősséget vállal és vezető tisztségviselő településünk két jelentős civil szervezetében. A KOKUKK Egyesületben elnökségi tag, míg az Óvoda-Iskola Telkiben Alapítvány kuratóriumi tagja. Ezek mellett az óvodai Szülői Munkaközösség vezetőségi tagja. E szervezeteken keresztül több, faluszerte elismeréssel bíró, közösségformáló civil kezdeményezés motorja.

Jellemzően az egészség- és környezetvédelmi programok kitalálásában és lebonyolításában vállal oroszlánrészt. Ide tartozik többek között a falutakarítás és -szépítés (pl. padfestés, óvodai faültetés, magaságyás-készítés, fűszerkert kialakítása), a mosópelus program elindítása mellett a Telki Egészségnap egyes programjainak kialakítása, szervezése.

Az Alapítvány által szervezett adománygyűjtések mellett meghatározó szerepet vállal azok célszerű, Telki gyermekeit és közéletét gazdagító felhasználásában is. A tevékenységek és szervezetek összefonódnak, így ezeket korábban vagy később soroljuk fel. Külön kiemelendő, hogy személye alapvetően meghatározza az Alapítványi Bálok emlékezetes hangulatát, a nagysikerű szülői táncok koreográfiájával együtt. Szintén Henihez fűződik a Sportnapon az Egészséges reggeli szervezése, a műanyagmentes, környezettudatos megjelenés kialakítása.

A Telki Zöldmanó Óvoda szülői szervezetének évek óta oszlopos tagja. Kivétel nélkül részt vesz minden óvodai programon, a tervezéstől a kivitelezésig. Odaadásával lelkesíti és összefogja a szülőket, utat és jó példát mutatva. Vitamin-héten, Családi Egészség-délutánon, ovis egészségnapon, Márton-napon, adventi vásáron, Föld napja programokon, ballagásokon, családi délutánokon szervezéssel és aktív részvétellel mindig megtalálható. Kezdeményezte az óvodai balett szervezését is. Rendszeresen kapcsolatot tart az óvoda vezetésével, a pedagógusokkal, a szülőkkel, közvetít közöttük.

Nevéhez fűződik a nagysikerű Szülők Akadémiájának elindítása, amelynek mai napig háziasszonya. A Telki Egészségklub beindításában is aktív szerepet vállalt. Lelkes tagja az „Őszanyók cake faktory” – Őszapó utcában lakóanyukák tortakészítő klubja – csapatnak is.

A felsorolt programok kommunikációs eszközeinek bájos grafikai megjelenését is szinte kivétel nélkül egyedül készíti el, vagy felügyeli, amely nagyban hozzájárul az események, programok sikerességéhez.

Heni szívből jövő és kifogyhatatlan energiát fektet Telki közösségi életébe. Mindig van megvalósítható ötlete, amelyet vagy ő maga megcsinál, vagy megtalálja rá a megfelelő embert, megfelelő szervezetet. Töretlen optimizmusa, jókedve lenyűgöző, a közösségi élet igazán üde színfoltja, olyan ember, akit mindenki elismer.

Gratulálunk a díjazottaknak!


Korábbi díjazottak:

Érdeméremmel 2010-től mostanáig dr. Rátky Józsefet, Regős Ferencnét (posztumusz), Magyar Károlyt, Schäffer Lászlónét, Füzesi Attilát, Harkai Gábort, Vászolyi Tímeát, Bartos Györgyöt, Baltási Klárát, Portik Ferencet, a Kokukk Egyesületet, Márton Ildikót, Zimonyi Adrienne-t, Maronicsné Dávid Annát, Samreth-Nimol Kánidot, Váradi Esztert, a Telki Nőikart, Callmeyer Ferencet és Pojják Lászlót jutalmazták.

Fel