Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Szezonkezdés, kerttervezés a bio-kiskertben


A KoKuKK Egyesület biokiskert-műveléssel foglalkozó sorozatának harmadik előadását Réthy Katalin tartotta január 30-án, csütörtökön este.

Előadónk biológiát és ökológiai gazdálkodást tanult, tudását pedig az ökológiai gazdálkodást támogató civil szervezetekben és telki kertjében (ez a Szezon-kert) kamatoztatja.

A téma az előttünk álló kiskerti szezon megtervezése volt. Milyen szempontokat jó figyelembe vennünk, ha új veteményeskert kialakítása vagy a meglévő átalakítása a célunk? Milyen típusú ágyásokban gondolkodhatunk? Milyen eljárásokkal törhetjük fel a zöldségesnek való területet?

Az egyes növények elhelyezésével kapcsolatban szó volt a vetésforgó szempontjairól, a különböző növénytársításokról (a jó szomszédság típusai, az állítólagos rossz szomszédok és az általános jótevők), a különböző zöldségnövények környezeti igényeiről (napsütés, víz, tér).

Mivel általában szerény termőterület áll rendelkezésünkre, ennek kihasználásában segítenek az elő- és másodvetemények. Ezekkel kapcsolatban szintén kaptunk elvi szempontokat és gyakorlati tapasztalatokat is.

A fenti elvek alapján készülhet el a vetési terv (melyik ágyásba mi kerül az idén), és a palántázás, vetés-kiültetés, betakarítás munkálatainak időzítésére készített tervünk. Ezekre példaként ügyes Excel-táblákat is láttunk az előadó saját eszköztárából. (Aki erre a hírre inkább összerezzen, az természetesen kockás papírra is elkészítheti őket!)

Az előadást kérdések, megosztott saját tapasztalatok kísérték és zárták, részben a témával, részben egyéb kiskerti gondokkal kapcsolatban. Az előadáshoz készült, ott levetített részletes vázlat elérhető a KoKuKK Egyesület Facebook-oldalán, az egyesület saját honlapján (www.kokukk.hu), és több telki Facebook-csoportban.

A biokiskerti sorozat következő előadása február 25-én, kedden 18.30-kor lesz a művelődési házban. A téma a vetés és a palántanevelés, palántázás lesz: vetőmagok, a talaj előkészítése a vetéshez, trágyázás, a vetés időzítése és módjai, palántanevelés és palántázás. Előadónk Dóra Melinda Tünde, a Kertkaland című, nagy sikerű könyv szerzője.

Bellon Erika, KoKuKK Egyesület

Fel