Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Legyen Csergezán Pálnak méltó emléktáblája!

Csergezán Pál természetfestő, grafikus, illusztrátor 1924-ben született Záhonyban. Tanulmányait 1950 és 1953 között folytatta a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafikai szakán, Ék Sándor volt a mestere.

Pályája első felében grafikusként, illusztrátorként dolgozott. Generációk nőttek fel népszerű könyvillusztrációin, Fekete István, Karl May, Verne és más regényírók könyvein kívül számos tudományos ismeretterjesztő és útikönyvet is illusztrált, de készített diafilmet is, például a Dzsungel könyvét.

Legfontosabb témája mindig a természet, az állatok világa volt. Így került közel hozzá a vadászat témaköre. Pályája második felét a vadászat és a vadvilág témája határozta meg. Zsánerfestőként nagy népszerűségre tett szert a vadászok és természetkedvelők köreiben.

Életének utolsó éveit Telkiben töltötte, műterme a Budakeszi Erdőgazdaságban volt, ahol most szobra is áll. Hamvait is itt, Telki község határában, az erdőben helyezték el, Anna-lakon, 1996-ban. Nevét őrzi a Telkihez közeli Nagy-Kopasz hegy csúcsán épült Csergezán Pál-kilátó.

A 2019. május 31-től június 7-ig Telkiben, a Petőfi utca 2-4. szám alatt található Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtárban megtekinthető Csergezán Pál kiállítás a festőművész emlékezetét hivatott megerősíteni. A kiállítás meghívója ITT található>>

Gyűjtés egy nemes cél érdekében

A Telkiben újonnan alapított Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtár a jövőben is helyszíne kíván lenni a mostanihoz hasonló kiállításoknak. Csergezán Pál emlékezetét – a kiállítás kurátora által a közösségi háznak ajándékozott grafikákon kívül – remélhetőleg hamarosan méltó emléktábla is őrizni fogja az épület falán. Deltai Károly polgármester a nemes cél érdekében gyűjtést kezdeményezett, amelyhez csatlakozott a Gallery of the Nature alapítvány, és Paller Attila, a Vadászutak Kft. ügyvezető igazgatója.

A Csergezán Pál díszalbum helyszínen eladott példányainak bevétele és a felajánlások emléktábla-alapba kerülnek. Kérjük, hogy aki a szervezőkhöz hasonlóan szívügyének érzi Csergezán Pál festőművész emlékezetének megőrzését – legyen akár lokálpatrióta, természet- vagy művészetkedvelő, barát, pályatárs vagy a vadászok közösségébe tartozó –, ha teheti, szintén járuljon hozzá az emléktábla emeléséhez!

A felajánlásokat Telki község Önkormányzata kezeli. A felajánlásokat a 11742348-15441881-10500020 számú, elkülönített bankszámlaszámra lehet utalni.

Bízunk benne, hogy hamarosan újra találkozunk az emléktábla avatásán!

Köszönettel: a kiállítás kurátora, Deltai Károly, Telki polgármestere


„Nagyon időszerű, hogy a községben megfelelő emléket állítsanak Csergezán Pálnak”

Villáminterjú Paller Attilával, a Vadászutak Kft. ügyvezető igazgatójával, a telki Csergezán kiállítás és emléktábla-állítás egyik fő támogatójával.

- Honnan jött a gondolat, hogy támogassák Telkiben a Csergezán Pál emlékkiállítás létrejöttét?

- Alapítványunk (Gallery of the Nature; alapítva 2017) fő célja a természeti és vadászati értékek, továbbá az ezekhez kapcsolódó kulturális értékek védelme, valamint bemutatása. Ennek természetesen része a képzőművészeti rendezvények támogatása is, így számunkra nem volt kérdés, hogy Deltai Károly polgármester úr megkeresésére igent mondjunk.

Csergezán Pál művészeti hagyatékának ápolása egyébként is közel áll a szívünkhöz, hisz CSERGEZÁN címmel 2018 év elején egy emlékalbumot jelentettünk meg, amely – ahogy sok pályatársa nevezi – a MESTER közel 160 eredeti festményének, grafikájának ad helyet!

A könyv 295×270 milliméteres méretben, három nyelven (magyar, angol, német), igényes kivitelben jelent meg. Hiánypótló, amit a szakma meleg fogadtatással várt! A kiadvány megjelenésével egyidejűleg kiállítást is szerveztünk eredeti Csergezán festményekből, amely a FeHoVa alatt volt megtekinthető.

- Miért és milyen támogatással álltak a Csergezán-emléktábla ügye mögé?

- Csergezán Pál hazánk legismertebb és nemzetközileg is elismert festője, a XX. század meghatározó művésze volt. Alkotásait mind a szakmában követői, mind a vadász- és lovas társadalom – generációtól függetlenül – elismeréssel értékeli.

Telki az otthona volt, és azt gondolom, nagyon időszerű, hogy a községben megfelelő emléket állítsanak neki. A település gyönyörű környezete, Budapest közelsége miatt eddig is a természetet kedvelő városi lakosság kirándulóhelye, az új közösségi ház létrehozásával (amely több hasonló kiállítás otthona is lehet) és az emléktábla megvalósításával talán a vadászati képzőművészet iránt érdeklődők zarándokhelye is lehet a jövőben.

Alapítványunk a kiállítás időszaka alatt értékesített könyvek eladási árából 3000 Ft / könyv összeget ajánlott fel, mint támogatás.

Bízunk benne, hogy megfelelő emléket tudunk állítani Csergezán Pál munkásságának, amely tiszteletet, figyelmet és kellő megbecsülést vált majd ki minden természetszerető emberből!

Fel