Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Indulhat a csatornázás

2019. február 27-én, a Pipacsvirág Általános Iskola aulájában került sor az „Észak-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 7. (ÉMO 7.)” lakossági fórumára.

Az „ÉMO 7.” beruházás keretében Telki eddig csatornázatlan területein történik meg a hiányzó közmű kiépítése. A projekt - amelyhez településünk 2016-ban csatlakozott - a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő támogatásból valósul meg.

A regisztrációt követően Deltai Károly polgármester köszöntötte a megjelenteket (100 felett volt a résztvevők száma). Beszédében kiemelte, hogy a szennyvíztisztítóra korábban felvett lakossági hitel néhány évvel ezelőtti állami átvállalásának, és a mostani fejlesztéshez nyújtott hazai, valamint uniós forrásoknak köszönhetően a lakosság szempontjából 100%-osan támogatottnak minősül a csatornázási beruházás.

A kivitelező Mészáros & Mészáros Kft. részéről Bujtor József projektvezető elmondta, hogy a teljes „ÉMO 7.” beruházás 10-12 települést érint. Hozzátette, hogy Telkiben idén májusban indulhatnak el, és ideális esetben egy év alatt véget is érhetnek majd a munkálatok, amelyek során domborzat szerint fentről lefelé fognak haladni. Hangsúlyozta, hogy minden utcában lesz szórólapos értesítés a tervezett kezdés és végzés időpontjáról, a bekötések pontos helyét, és a további részleteket pedig egyeztetni fogják az érintett ingatlanok tulajdonosaival.

A beruházás keretében, a jelenlegi tervek szerint településünkön 221 ingatlant kötnek be a szennyvízhálózatba, ehhez 3,4 kilométer gerincvezetéket építenek. Üres telkeket nem tudnak előközművesíteni, ezt nem finanszírozza a projekt (feltétel, hogy lakóépület és vízóra legyen a telken). A projektet hivatalosan 2021. február 5-ig kell lezárni, ám Telkiben korábban várható az új hálózat teljes átadása. Bujtor József kiemelte, hogy amíg nem történik meg a műszaki átadás-átvétel, addig nem szabad rákötni a csatornára – ennek időpontjáról az önkormányzat fogja értesíteni az érintetteket.

A projektvezető elmondta, hogy a kivitelezés alatt egy-egy utcában kb. 1-2 hétig várható forgalomkorlátozás. Minden nyomvonal naponta be lesz temetve, és reggel 7 óra előtt, valamint 17 óra után biztosítja a kivitelező a behajtást az érintett ingatlanokhoz.

Bujtor József kifejtette, hogy jelen beruházás keretei között az eredeti állapotnak megfelelően fogják helyreállítani az utakat. A munkálatok előtt állapotfelvételek fognak készülni, amelyeken a jelenlegi helyzet rögzítésre kerül, és ezeknek megfelelően fogják majd visszaépíteni a felbontott burkolatot. Hozzátette továbbá, hogy a kivitelező garanciálisan javítani fogja a hálózatépítés miatt esetlegesen később bekövetkező süllyedéseket, beszakadásokat.

A víziközmű szolgáltató Észak-dunántúli Vízmű Zrt.-t Tasnádi Tamás üzemvezető képviselte a fórumon, aki hangsúlyozta, hogy az ingatlanokon a lakosok által megvalósítandó belső hálózat kiépítésére nem kérnek terveket (a belső munkálatok költségét az ingatlantulajdonosok viselik). Elmondta, hogy lehetőség lesz locsolási mellékvízmérőt is kiépíteni, vagy a locsolási időszakban, május 1-je és szeptember 30-a között 10% jóváírást igényelni a csatornadíjból. Kiemelte, hogy a csapadékvizet szigorúan tilos belevezetni a szennyvízhálózatba. Tasnádi Tamás megemlítette az ügyfélszolgálatuk címét is (Zsámbék, Magyar utca 1.), ott lehet majd ugyanis intézni a rákötéssel kapcsolatos ügyeket.

A területen kb. 30 ingatlan esetén lesz szükség átemelőre. Ezeket a kivitelező építi meg és az ÉDV fogja üzemeltetni. Az áramforrás kiépítése a tulajdonost terheli. Az üzemeltető kér mindenkit, hogy lehetőség szerint narancssárga színű KG-PVC csövet használjanak a telken belüli építéshez, és ne szürke PVC csövet, mert az épületen belüli alkalmazásra való.

A tájékoztatót követően a jelenlévő lakosok kérdéseket tettek fel, amelyeket az illetékesek megválaszoltak.

szb

Házi szennyvízcsatorna-építési javaslat - segítség a tervezett szennyvízcsatorna-hálózatra csatlakozó ingatlanok tulajdonosainak. A letöltésért kattintson>>

Házi szennyvízbeemelő beépítése - tájékoztató a terv szerint csak házi beemelővel ellátható ingatlanok (mélyebben fekvő lakások) tulajdonosainak részére. A letöltésért kattintson>>

Fel