Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Egészségnap

2018. szeptember 22-én kerül ismét fókuszba az egészségünk

Különleges, örömteli ünnep lesz az idei Egészségnap. Az 1990-es évek eleje, Budajenőtől való szétválásunk, és önálló településsé alakulásunk óta reméltük ennek az eseménynek a bekövetkezését. Sok-sokévnyi tervezés, előkészítés és várakozás után végre önálló, saját otthonba költözik a telki háziorvosi és védőnői szolgálat, és megteremtettük a lehetőségét az önkormányzati tulajdonú fogorvosi rendelőnek is. Az építkezést saját erőforrásból terveztük, de közben megjelent a hosszú évek óta várva-várt közép-magyarországi régióra vonatkozó pályázati lehetőség is, amit a rendelkezésünkre álló tervezési-kivitelezési anyaggal sikeresen elnyertünk. Így jó pénzügyi lehetőségek álltak rendelkezésre elképzeléseink realizálásához. Reméljük, az átadásra kerülő új egészségügyi létesítmény minden felhasználó megelégedésére szolgálja majd Telki lakosságát, és hozzájárul településünk egészségi helyzetének további javulásához.

Egészségház avató

A 2018. szeptember 22-én, délelőtt 11 órakor kezdődő avatási ünnepségre mindenkit szeretettel várunk. Megismerhetik, bejárhatják Telki Egészségházát, amit a használatbavételi engedélyek birtokában átadunk a lakosság számára. Ünnepeljünk együtt!

Termelői piac, játszóház

A szombat reggel természetesen a termelői piaccal kezdődik a Pajtánál. A faluban egyre népszerűbb ez a kéthetente, a Kokukk által szervezett vásárlási lehetőség, ahol garantált minőségű, egészséges alapanyagokat: tejtermékeket, húskészítményeket, zöldség- és gyümölcsárut, finom péksüteményeket, és különleges házi kenyereket lehet vásárolni. Biztos, hogy aki egyszer ellátogat ide, és megkóstolja a kínálatot, visszatérő vendég lesz.

A program délután a Pajtánál, a Pajta udvarán és a Fáth-házban folytatódik. A gyerekek számára sokféle lehetőséget kínálunk, előadással, játszóházzal, 22-féle népi fajátékkal várjuk őket.

Madármentés-lélekmentés

A Vadmadárkórház célja a vadon élő, sérült madarak gyógyítása, azt követően - ha lehetséges - visszaengedésük a szabad természetbe, maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozásuk, az oktatás, nevelés, szemléletformálás, ismeretterjesztés, a természet védelme.

A madarak gyógyítását nem azért végzik, mert azt hiszik, hogy az általuk meggyógyított néhány madár megmenthet egy-egy fajt a kipusztulástól.

A sérült madár gyógyítása emberi létünkből fakadó belső késztetés. Az ember késztetése, aki nem tudja elnézni a beteg madár szenvedését, aki nem tud elmenni az út szélén fekvő, elütött, sérült madár mellett, aki nem tudja otthagyni a megégettet a villanyvezeték alatt, a mérgezettet görcsök között elpusztulni, és aki talán felelősséget is érez mindazért a gyötrelemért, amelynek okozója maga az ember.

Azoknak szeretnének segíteni a madarak gyógyításával, akiknek a lelkiismeretét furdalja, a lelkét nyomasztja a madár szenvedése, akik segíteni akarnak, és ezért megoldást keresnek a gyógyításukra. Ezért hiszik, hogy a madármentés lélekmentés is.

Egészségklub

Már két éve működik Telkiben Korsós Gabi vezetésével az Egészségklub. Egyre többen tartják fontosnak, hogy minőségi, jól megválasztott alapanyagokból egészséges ételeket készítsenek. Gabi mindig tud meglepetést nyújtani, jó ötletet adni az egészséges táplálkozást fontosnak tartóknak, így érdemes felkeresni a klub Fáth-házban tartott bemutatóját.

Hulladékmentes életmód - megvalósítható a zero waste?

Az egészség témához szorosan kapcsolódik az egészséges környezet és annak védelme. Nagyon sok feladat vár ránk. Fontos, hogy észrevegyük, mit tehetünk saját, közvetlen környezetünkben a Földért, bolygónkért, hogy megóvjuk és védelmezzük saját gyerekeink, unokáink életterét. Segítségünkre lehet ebben a témában Kump Edina hulladék és környezetvédelmi szakértő, aki a hulladékmentes életmódról tart érdekes gondolatébresztő és cselekedetre indító előadást.

Ha szeretné megtudni, hogyan élhet a hétköznapok során, akár városi körülmények között is hulladékmentesen úgy, hogy ezáltal ne csak kevesebb szemetet termeljen, valamint csökkentse az ökológiai lábnyomát, hanem jobb egészséget, több időt és pénzt is nyerjen, akkor szeretettel várjuk az előadáson!

Az előadóról: Kump Edina környezetkutató, zero waste szakértő, a hulladékmentes.hu alapítója. Edina 2014-ben kezdett bele a tudatos hulladékcsökkentésbe, mára havonta átlagosan egy maréknyi szemetet termel. Előadásában elmeséli, hogyan tudja ezt bárki praktikusan, könnyedén megvalósítani.

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” - Mahatma Gandhi

Programjainkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Halász Terézia
a Szociális Bizottság elnöke

Fel