Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Másodfokú hőségriasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban is marad a hőség. A kánikula miatt 2018. augusztus 8-án 0 órától augusztus 10-én 24 óráig másodfokú hőségriasztás van érvényben.

A meleg időjárás idején fogyasszanak több folyadékot, ne várják meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, valamint figyeljenek bőrük védelmére is. Javasoljuk a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is. Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát.

Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy kisgyermeket, vagy háziállatot senki ne hagyjon a tűző napon álló autóban. Egy napos részen parkoló autóban percek alatt akár 60 Celsius-fokra is forrósodhat a levegő, még akkor is, ha kint csupán 25-30 Celsius-fok van. Az extrém hőmérséklet az autóban kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz is vezethet. Ha valaki autóban hagyott állatot, vagy gyermeket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának is, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára. Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területén jelenleg tűzgyújtási tilalom van, tilos erdőkben, fásításokban, út és vasút menti fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A hőséggel kapcsolatos egyéb információk, valamint azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán>>

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fel