Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Permetezési tanácsok kiskerttulajdonosoknak

Elindult a kiskerti szezon, és ezzel együtt a permetezési idény is. A következőkben olyan tanácsokat olvashatnak, amelyek betartásával csökkenthetjük a permetezés természet- és egészségkárosító hatásait.

Az első és legfontosabb: használjunk a lehető legritkábban és minél kevesebb növényvédelmi szert, ne mérgezzük magunkat és környezetünket, hisz kiskerti körülmények között még nehezebb az előírt mennyiség egyenletes kijuttatásának betartása. Ha feltétlenül vegyszert használunk, akkor alkalmazzunk környezetbarát szereket!

Komoly környezetvédelmi és egészségügyi problémát jelenthet a növényvédelmi kezelések során a növényvédő szer elsodródása. Kiemelten igaz ez a lakott területeken. A kockázat csökkentése érdekében 2016-tól jogszabály kötelezi a gazdálkodókat arra, hogy előzetesen tájékoztassák a szomszédos ingatlanon tartózkodókat, ha motoros permetező géppel végeznek növényvédelmi kezelést. A tájékoztatás szóban vagy írásban is történhet, erről a gazdálkodó/permetező dönt.

Lakóövezetben lehetőleg egyáltalán ne használjunk motoros permetezőt, mert ezek használata során jóval több méreg jut a levegőbe, és sodródhat el a szomszédos ingatlanokra. Ezeket az eszközöket nem magánkertekbe, hanem gyümölcstermesztő gazdálkodóknak fejlesztették ki.

Ha egyszerű kézi permetezővel dolgozunk, akkor is szóljunk a szomszédnak, hogy a munkálatok idejére menjenek be a házba, és feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a permetezés idején a kertben és a szomszédos kertekben más személyek – elsősorban gyerekek és terhes nők – ne tartózkodjanak! Időzítsük a permetezést hétköznapokra, vagy olyan napszakra, amikor a szomszédok nincsenek otthon, vagy nem tartózkodnak a szabadban!

Gondosan válasszuk meg a permetezés időpontját! Szeles időben ne végezzük, mert a szer egy része veszendőbe megy, és a legnagyobb óvatosság mellett is sok mérget lélegzünk be.

Tartsuk szem előtt, hogy a szomszédaink esetleg 100%-ban vegyszermentesen termelnek gyümölcsöt, tiszteljük ezen igényüket, és törekedjünk arra, hogy lehetőleg semennyi vegyszer ne jusson át a szomszéd kertek növényeire! Vegyük figyelembe, hogy a szomszédnál akár olyan növényre is kerülhet az általunk kijuttatott vegyszer, amit már fogyasztanak. Előfordulhat például, hogy előírásszerűen, májusban permetezzük az ősszel érő almafánkat, csakhogy a vegyszer átkerül a szomszédban épp érő cseresznyére vagy eperre, netán a zöldséges kertbe, amiből már naponta fogyasztanának. Tehát semmiképp ne permetezzük saját fáinkat a szomszédban már termő növények közelében, illetve irányában, esetleg fóliával biztosítsuk, hogy semmiképp ne kerülhessen a szomszéd növényeire a szer.

Amennyiben megbízásunkban kertészeti cég végzi a permetezést, tartassuk be vele is a fent leírtakat!

Hambuch Norbert kertészmérnök
KoKuKK Egyesület

Fel