Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Borsos Miklós grafikai kiállításra készülve

borsos_kiall_pr

Készülök az április ötödikén, a Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtárban megnyíló, Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Borsos Miklós gyűjteményének húsvéti, bibliai témájú grafikai kiállításának megnyitójára, Borsos Miklós: A toronyból című könyvéből.

„Amikor egy gondolat megfogamzik az emberben, mindenre elkezd figyelni, ami a gondolatot teljesebbé teheti és a megvalósítás felé viszi. Csak egyre nem gondolhatunk, éspedig arra, hogy bekövetkezhet egy alkalom (jelen esetben egy kiállítás), amikor számot kell adnunk arról, hogy miként jöttek létre ezek a művek. Milyen belső vagy külső okok idéznek fel egy folyamatot, ami az embert arra ösztönzi, hogy hozzáfogjon egy olyan képsorozat megvalósításához, amely kezdetben csak néhány motívumot tartalmaz, majd egyre jobban bővül, és már távol minden művészi divattól, véleménytől, csak a lélek legbensőbb rejtekeiből merít, s ott keveredik az emberben fiatal kora óta begyülemlő világ: biblia, mítoszok, költemények, tragédiák és hosszú évtizedek élményei, emlékei.
(…)
Mit csinál a képzőművész? Önmagába néz és a világba. Ha abból, amit lát, ki tud fejezni valamit, közölnivalója van, és ha ez helyesen ötvöződik, aszerint, mennyire lírai, elbeszélő, drámai vagy ironikus alkat – itt kezdődik a művészet.”

(Részlet Borsos Miklós: A toronyból című könyvéből. Szépirodalmi Könyvkiadó, 1979)

Húsvétra készülődve, Telkiben eddig nem látott minőségű grafikai kiállítás készül, a KOGART Borsos Miklós bibliai tárgyú alkotásaiból.

„A rajz minden művészet forrása, forma test nélkül, tehát a legtisztább kifejezője az Istenségnek.” (Borsos Miklós)

A KOGART Borsos Miklós gyűjteményéről a következőképp lehet összefoglalni a kiállítás esszenciáját:

„Borsos Miklós személyes üzeneteiben, grafikáin és plasztikáin a teremtés gondolata központi szerepet tölt be. A világ, s benne az ember teremtése számára a művészi teremtéshez hasonló, ahol ugyanaz az isteni szikra idézi elő a műalkotás létrejöttének folyamatát, amely elválasztotta a világosságot a sötétségtől, az eget a földtől, megalkotta a különböző növényeket és állatokat, s végül életet adott az Embernek.”

Mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe a kiállítást, aki művészetkedvelő, nyitott a minőségi művészet befogadására vagy egyszerűen csak lélekben készül a húsvétra.

A kiállítás 2024. április 5. és május 19 között tekinthető meg. Megnyitó: április 5., 18:00.

Helyszín: Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtár, Telki, Petőfi utca 2-4.

A kiállítást megnyitja: Kosinsky Richárd művészettörténész, a KOGART művészeti igazgatója és Deltai Károly polgármester. Fellép: Mikus Adrienn hárfaművész.

A kiállítás a KOGART Kiállítások keretében valósul meg. Köszönet Kovács Gábor úrnak, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány létrehozójának, hogy megosztja velünk gyűjteménye remek darabjait!

Deltai Károly
polgármester

borsos_tp

Fel