Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Ónos eső, havazás jöhet!

jeges_teli_utviszony

A meteorológiai előrejelzések alapján intenzív havazás és tartós ónos eső is várható Pest vármegye területén - hívta fel rá a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt, amelynek munkagépei minden érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni. A szélsőséges időjárási viszonyok miatt arra kérik az autósokat, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van és ők is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak el.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján csütörtökön, a déli óráktól tartós ónos esőre kell számítani Pest vármegyében és az ország több területén, előtte pedig Észak-Magyarország magasabban fekvő részein jelentősebb havazásra is számítani kell.

A Magyar Közút már november 10-én téli üzemre váltott, így minden havazásban és ónos esővel érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni a szakemberek. Az elmúlt napokban, pont a várhatóan újra érintett térségekben már jelentős friss hó hullott, most viszont a nagyobb mennyiségű ónos eső miatt arra kéri a közútkezelő az autósokat, hogy ha tehetik, halasszák el utazásukat. Ennek fő oka, hogy sok helyen havazásból fog ónos esőre váltani az idő, így a megelőző sószórási munkákat is kevésbé hatékonyan tudják majd elvégezni. Továbbá olyan mértékű ónos eső várható, ami a megelőzésképpen vagy az aktív síkosságmentesítés során kiszórt anyagokat is lemossa a burkolatról.

A közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen. Egy-egy baleset miatt ugyanis a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő gépei, így a hóeltakarítást is később tudják adott helyszínen elvégezni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívja továbbá a figyelmet az alábbiakra is:

  • Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes és kell távolságot is tartani.
  • Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzzenek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni!
  • Csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek.
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon. Ez alapján tervezzék meg utazásukat, ha tehetik, halasszák el utazásukat.
  • Induljanak el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.

(Képünk illusztráció, forrása: Pixabay)

Fel