Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Nyitás lépésről lépésre

Mindenki a nyitás lázában ég. A következő hetekben fokozatosan kapjuk vissza korábbi életünk színtereit, lehetőségeit. A betegség azonban továbbra is itt van velünk, a járvány újraéledésének veszélye valós és konkrét, új járványhullám kialakulása a szakértők szerint valószínű. Ezért kettős szempontrendszert kell figyelembe venni, a megnyitás és a védekezés szempontjait együtt és egyszerre. Ez olykor nem könnyű.

Május 18-tól Pest megyében is megszűnt a kijárási korlátozás.

Az érvényben lévő szabályok alapján továbbra is mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter (védő)távolságot tartani.

Orvoshoz továbbra is csak bejelentkezés után lehet menni.

A Polgármesteri Hivatal korlátozott ügyfélfogadással, de főként online áll az ügyfelek szíves rendelkezésére.

Az üzletekben, közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön országszerte mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók.

Május 21-től a szabadtéren lévő játszóterek a védelmi szabályok betartása mellett, saját felelősségre használhatók.

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. A vendéglátóhelyek – így az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, a vendégek a vendéglátó üzleteken belül is tartózkodhatnak, illetve fogyaszthatnak a védőtávolság és a maszkviselés szabályainak betartásával.

A szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak.

Egyes területeken érvényben marad a védett idősáv. Saját és családjuk érdekében a 65. életévüket betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet országosan 9.00 és 12.00 óra között látogathatják. Ezekben az üzletekben ilyenkor kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak. Az ide nem sorolható üzletekben nincs védett idősáv.

Házasságkötés, temetés megtartható. 2020. június 1-jétől a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény is megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt. A házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható. A családi rendezvény során a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.

Az erdő korlátozás nélkül látogatható.

A következő napokban, hetekben az alábbiak várhatóak:

  1. Szabadtéri sportolási lehetőségek (parkhasználat, műfüves pályahasználat) – részben már megvalósult.
  2. Játszóterek, köztéri sporteszközök használata – – a játszóterek felülvizsgálatát követően, legkésőbb május 21-ig.
  3. Kis létszámú közösségi események a megfelelő védelmi szabályok betartása mellett (szabadtéri kóruspróba, szabadtéri kiállítás) – legkésőbb május 21-ig.
  4. Szabályozott és csökkentett mértékű intézményhasználat (könyvtár, kis létszámú beltéri közösségi esemény, szabályozott feltételekkel) – legkésőbb Pünkösdig.
  5. Óvodák, bölcsődék fokozatos nyitása – a vonatkozó jogszabálynak megfelelően.
  6. Nyári táborok lehetősége az előírások betartásával – a vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint.
  7. Iskolai sportterek használata az előírások és szerződések szerint – külső tényezők miatt bizonytalan, várhatóan hónap végéig.
  8. Sportcsarnok használata – amint megkapjuk a szükséges engedélyeket, természetesen a védelmi előírások betartása mellett, várhatóan nyár folyamán.

Nincs még döntés az általános és középiskolákról. Kicsi a valószínűsége, hogy a nyári szünet előtt ezek az intézmények újranyissanak, és nem is lenne túl ésszerű, de bármi előfordulhat.

Idén elmarad a Telki Fesztivál. Ennek járványügyi és a járvánnyal összefüggő költségvetési okai vannak. Várható azonban több kisebb kulturális esemény, rendezvény közösségi házunk szervezésében. Ezekről folyamatosan hírt adunk. A közösségi rendezvények, események tárgyköre járványügyi szempontból igen érzékeny, ezért sajnos sok a abc.

Várhatóan június elején véget ér a rendkívüli jogrend. Ez azonban nem jelenti a járványveszély végét, ahogyan azt sem, hogy nem tér vissza a betegség és vele a szigorúbb intézkedések. Mindezekről természetesen folyamatosan beszámolunk, ahogyan eddig is tettük, és mindenkit külön kérés nélkül tájékoztatni fogunk.

Deltai Károly
polgármester

Fel