Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Tűzgyújtási tilalom Pest megyében - frissítve!

Hét megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben. Pest megye mellett Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területein is tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt napokban. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza.


Telkiben egész évben tilos az avar és a kerti hulladék égetése. Részletek itt olvashatók>>


Fontos, hogy mindenki tartsa be az alábbiakat:

  • Az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat!
  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet!
  • Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet!
  • Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét!

A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

Frissítés! 2020. április 10-től – a fokozott erdőtűz kockázat miatt – az ország teljes területén életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Fel