Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Vadelütések

Tavasztól egészen augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. A tapasztalatok szerint ekkor ugrásszerűen megnövekszik a közúti balesetek száma a vadak megváltozott mozgási területe és viselkedése miatt.

Természetesen nem csak őzek szaladhatnak ki az úttestre, akár egy kisebb termetű vad - pl. nyúl - is okozhat komoly anyagi kárt egy gépkocsiban. Még egy utunkat repülve keresztező fácán is képes a jármű szélvédőjét berepeszteni. A környezetünkben élő vadállatok a hajnali és a szürkületi órákban a legaktívabbak, ekkor fokozottan figyeljünk az utakon.

Tanácsok a balesetek elkerülése érdekében

A leghatásosabb az ütközés elkerülésére a lassítás és a fokozott figyelem. Amennyiben lakott területen kívül 90 km/óra helyett 80 km/óra sebességgel közlekedik, hamarabb észlelhető a vad, a reakció idő rövidül. Ne hagyja, hogy közlekedés közben elvonja bármi a figyelmét. A gépjárművezetésre koncentráljon, kézben tartott mobillal ne telefonáljon. Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát, haladjon lassabban. Ha a vadállat már az úttesten van, adjon hosszú hangjelzést.

Mi a teendő, ha a baleset mégis bekövetkezik?

Először is mindent meg kell tenni a további balesetek elkerülése érdekében. Lehetőség szerint álljon félre az útpadkára, használja az elakadásjelzőt és az autó mögött kellően biztonságos távolságban helyezze ki a fényvisszaverő háromszöget. Ezek után értesítse a rendőrséget és a helyi vadásztársaság munkatársát.

A vadon élő állatok által okozott károk megtérítésére vonatkozó szabályokat a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény, valamint az ennek végrehajtására kiadott 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet tartalmazta egészen addig, amíg az alapvető szabályok be nem kerültek a 2013. évi V. törvénybe (Ptk.), külön fejezetben, „A vadászható állat által okozott kárért való felelősség” címszó alatt.

Érdemes tisztában lenni a megtérítés szabályaival, mivel a tenyészérték széles spektrumú és egy fácántyúk is megközelítőleg 20 ezer forint, egy 12 kg-os gím bika 3,75 millió forint megtérítési költséggel is járhat.

Ha a vadállatot elütötte, és az elszaladni nem tudott, nem viheti el a baleset helyszínéről saját célú felhasználásra, mivel az lopásnak minősül.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Fel