Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Jubileumi délszláv táncház a pécsi Vizin zenekarral

Így kezdődött 7 éve a Telki Naplóba írt cikkem:

„Kis magyarázattal tartozom. Miért éppen délszláv táncház? Először is a szó kicsit elavult, mondják horvát barátaim, táncházakat ismerő hozzátartozóim. (Inkább balkán táncház?)

A délszláv szó jelentése a régmúltat idézi, mely ország népei nem voltak szabadok. Ma a délszláv népek keresik identitásukat, meg akarják különböztetni magukat egymástól. Zenéik nagyon hasonlóak, de mégis egyéniek és „beazonosíthatók”. Vannak horvát, szerb és makedón – és még sok más – táncok, dalok. Ezért tehát táncházainkban ezekkel ismerkedünk.”

Pécsett a 70-es, 80-as évektől a mai napig minden hónapban kiváló hangulatú délszláv táncházakat szerveznek. A városban vagy a környékbeli falvakban élő horvát, szerb nemzetiségű zenészek, táncosok hagyománnyá tették kultúrájuk bemutatását. Pécsi származásúként engem is elvarázsolt a déli temperamentumos zene, kedvencem a makedón 7/8-os horo...

A tizedik telki délszláv táncház azért szerveződik, mert a Vizin zenekar szereti a telki lelkes embereket, akiknek öröm zenélni.

A zenekar (Vizin Antal - harmonika, ének, Dervár Ferenc Kume - brácsa tambura, ének, Szabó Zoltán - duda, furulya, fúvós hangszerek, Rádity Milenko - tamburica, dobok, Végh Andor - duda, fúvósok, Szamek Andrea - hegedű, Piroska Gyula - nagybőgő) áprilisban az Országos Táncház találkozó egyik meghívottja volt. Az alkalmon baranyai táncokat tanított Sztanics Balázs, aki idén újból eljön hozzánk. Ezúton is gratulálunk Dervár Ferenc Kuménak, aki augusztus 20-án megkapta a Népművészet Mestere kitüntetést!

Kívánom, hogy mindenki élvezze a szép zenét és jöjjön táncolni!

Maronicsné Dávid Anna

Fel