Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Egészségnap - FRISSÍTVE!

– 2019. szeptember 20-21.

Az Egészségnap célja, hogy felhívjuk a figyelmet egészségünk védelmére, az egészséges életmód, a testmozgás fontosságára, a betegségek kialakulásának megelőzésére.

Az idei rendezvényt kétnaposra terveztük, mert a több korosztálynak szóló, sokszínű programokat nem tudtuk egyetlen napba sűríteni.

A sportrendezvények, előadások mellett természetesen a főszerep az állapotfelméréseké, szűrővizsgálatoké, tanácsadásé. Orvosok, egészségügyi szakdolgozók, Óvoda-Iskola Telkiben Alapítvány, Kokukk Egyesület segítenek annak tudatosításában, hogy meglássuk, mit kell tennünk legféltettebb kincsünkért, az egészségünkért és az egészséges környezetért. Kiemelt helyszín lesz az új közösségi ház, itt zajlanak az előadások, szűrővizsgálatok, és bemutatók, míg a sportrendezvények az iskola környezetében kerülnek megrendezésre.

Szeptember 20. péntek

Az első ajánlat a Baba-mama klub szervezésében a pici babáknak és anyukáiknak szól. Az Anyatejes Világnap keretén belül több előadás és hozzájuk kapcsolódó bemutató lesz.

 • Csecsemőkori hasfájás lehetséges okai és praktikus tanácsok a megelőzéshez – Vartnal Angelika dietetikus
 • Gyógyszerek alkalmazása terhességben és szoptatás idején – dr. Borotsek Réka szakgyógyszerész
 • Csecsemőkori bőrápolás – Szabó Tünde tudományos munkatárs
 • Probiotikumok jelentősége a csecsemő bélrendszerének fejlődésében és betegségek kezelésében

Az esti program keretén belül kerül megrendezésre a Szülők Akadémiája sorozat előadása, amelynek témája az Életmóddal gyógyítás. A krónikus betegségek megelőzése, prevenciója könnyebb feladat, mint a már kialakult egészségügyi problémák kezelése. Érdemes gyermekkortól kezdve hangsúlyt fektetni az egészséges táplálkozásra, és a rendszeres testmozgásra is az optimális testsúly megőrzése mellett. Prevenció és gyógyítás az életmód megváltoztatásával: megfelelő mozgással, étkezéssel, stressz-menedzsmenttel.

Szeptember 21. szombat

A nap a termelői piaccal kezdődik. A Kokukk által szervezett vásárlási lehetőség ma már egyre több telki lakost vonz kéthetente a Pajtához. Aki még nem ismeri, annak érdemes kipróbálnia, biztos, hogy a bőséges és minőségi kínálat máskor is idecsábítja. Piacozás, várakozás közben pedig lehet ismerkedni, beszélgetni a helyi lakosokkal, illetve ellátogatni a szomszédos közösségi házba, ahol az ÁNTSZ szakemberei szűrésekkel, tanácsadással állnak a telki lakosok rendelkezésére.

Szűrővizsgálatok - általános állapotfelmérés: vérnyomásmérés, vércukor, koleszterin, testzsír és testtömeg-index meghatározás, és az ehhez kapcsolódó életmód és dietetikai tanácsadás.

Az Óvoda-Iskola Telkiben Alapítvány a sportnapját délelőtt, az iskola előtti szabad területen rendezi. A 2019. évi alapítványi sportnap idei rendezvényének kiemelt témája a közlekedésbiztonság, amely mellett hagyományosan a Telkiben és a környék településein edzést tartó egyesületek mutatkoznak be. Számos sportágbemutatóval, futó- és kerékpárversennyel, tombolával, színes programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az alapítvány önkéntes csapata által szervezett rendezvény reggel 9 órától kora délutánig tart az iskola és az óvoda környékén. A részletes program hamarosan megjelenik az alapítvány Facebook oldalán, az óvodai és iskolai levelezőlistákon, plakátokon.

A délután elsősorban gyerekeknek szóló programmal indul. Gőgös Zsuzsanna zoológus bemutatója a madárvilág szépségeire, változatosságára és alkalmazkodóképességére mutat rá. A madarak táplálék-állatainak szerepeltetésével (rovarok, rágcsálók, stb.) a biológiai rendszer összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Elmeséli, miért és miről énekelnek madaraink, mekkorák, hol élnek és mivel táplálkoznak, mit tegyünk, avagy ne tegyünk természeti környezetünk védelme érdekében. Állatszereplők: rovarok, sikló, patkány, sün, kanári, fürj, kuvik, uhu, Harris héja, galambok.

A Telki és Budajenő határán működő Patikakert is bemutatkozik az Egészségnapon. 100%-ig természetes – ilyen az új generációs komplex tápanyag-bomba!

A Patikakert úttörő a korszerű, minden vegyi anyagtól mentes, tiszta és kiemelkedő hatóanyagú immunerősítő készítésében Magyarországon. A kert története azokra a hagyományokra vezethető vissza, amikor még nem szintetikus étrendkiegészítőkkel vagy vitaminokkal dúsított élelmiszerekkel próbálták a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen tápanyagokat pótolni, hanem magában a természetben rendelkezésre álló növényeket használták a szervezet megerősítésére és gyógyítására.

Márti édesanyja és saját példáján tapasztalta, hogyan lehet hasznosítani a zöldségeket és gyümölcsöket súlyos betegségek gyógyítására. Kiválasztotta azokat a speciális növényeket, amelyek a legtöbb hatóanyagot tartalmazzák, és kifogástalan hatékonyságú, minőségű és tisztaságú terméket kezdett készíteni belőlük, mert csak ez felelt meg az elvárásainak. Így hozta létre a Patikakertet, és alkotta meg a Polifenol Active-ot először saját magának és családjának, később pedig mindenkinek, aki olyan, mint ő, vagyis nem hajlandó kockáztatni egészsége érdekében.

A budajenői ültetvényben organikus módon termesztett, gyönyörű, finom és érett, különleges fekete bogyósokat kíméletesen dolgozzák fel, ugyanis csak így tartalmazzák valóban az egészségvédő tápanyagokat. Nem mérgeznek, nem gyorsérlelnek, nem szedik le a félig érett bogyókat. Egyetlen cél vezérli őket: a színtiszta minőség a maximális eredmények elérése érdekében. Az így készült, kiemelkedő fito-nutriens tartalmú gyümölcsesszencia télen-nyáron fogyasztható, felnőtteknek, gyerekeknek és időseknek egyaránt. Ha szeretnénk vitalitásunkat megőrizni, emellett felvenni a harcot az öregedéssel, akkor a magas antioxidáns tartalmú készítmény napi fogyasztása nagyszerű megoldás.

Zero-waste és egészség: Környezetünk védelme, megóvása mindannyiunk közös feladata, a jövőnk, gyerekeink, unokáink életének záloga. Mit tehetünk, mi a felelősséggel gondolkodó és cselekvő ember feladata? Első lépésnek az is megteszi, ha odafigyelünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, ne használjunk eldobható műanyag zacskókat, flakonokat, ha pedig mégis rákényszerülünk, gyűjtsük szelektíven, és használjuk ki a falunkban is működő, háztól való szelektív hulladékszállítás lehetőségét. A Telkiből származó, a Szent Imre kórházban dolgozó fiatal orvos, Dr. Kiss Eszter előadásában a hulladékmentes életmód és az egészség kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Ő nemcsak beszél erről a fontos témáról, hanem a saját és az általa szervezett csoport tapasztalatait is szeretné megosztani a hallgatósággal.

Tudja, mennyi szemetet termel egy nap? Vagy egy év alatt? És azt, hogy ebből mennyi kerül rossz helyre csak azért, mert nem szelektálunk és nem komposztálunk? Hallott már a xenoösztrogénekről vagy a nátrium-glutamátról? Na és arról, hogy Magyarország az elsők között szerepel az Európai Unióban a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések gyakoriságát tekintve?

Ha szeretné tudni a válaszokat, megérteni a köztük lévő összefüggéseket, és azt, hogy mindehhez Önnek mi a köze, ott a helye az Egészségnapon. Az előadás a hulladékmentes életmódot szeretné egy kicsit reklámozni és szerethetővé tenni. Igyekszik továbbá egy kevésbé vizsgált oldalát, mégpedig az egészségre gyakorolt hatását – mert hát, mint kiderült, ilyen is van neki – jobban körbejárni és közérthetően kicsomagolni. Dr. Kiss Eszter a hulladékmentességet tekintve elszánt laikus, az egészséget tekintve lelkes szakmabeli. Feszengős előadásra ne, inkább beszélgetésre és kérdezz-felelekre lehet készülni, ami alatt és után lehetőség lesz egy zerowaste, azaz hulladékmentes háztartás alapkellékeit is kipróbálni.

A Kokukk önkéntesei segítségével a hulladékcsökkentés/mentesség témakörhöz kapcsolódóan ki lehet próbálni és megtanulni, hogy kell helyesen szelektálni a hulladékot, és eljön Tünde mindenféle műanyag-helyettesítő megoldásával, ami a helyszínen megvásárolható lesz.

A Facebookon a Kokukk meghirdetett egy játékot, ahol fotók formájában lehet nevezni, ki milyen praktikákat használ a hulladékcsökkentésre, mentességre. A legjobb képeket kiállítják a közösségi házban.

Pelenkacsere-akció! A Kokukk Egyesület egy eldobható pelenkáért cserébe gyönyörű mosható pelenkát ad ajándékba!

A háziorvosi szolgálat és az iskola is bekapcsolódott abba a prevenciós programba, amelynek fő célja a dohányzás visszaszorítása és a dohánytermékekre való rászokás megelőzése. Jó lenne, ha az egészséget súlyosan károsító függőségből kiszabadulva minél többen az egészséges életmódot és a testmozgást választanák. Az egészségkárosító hatás mellett a cigarettával kapcsolatosan eddig kevesebb szó esett arról, hogy az utcákon, közterületeken laza mozdulattal eldobott csikkek a környezetet is súlyosan károsítják. A cigarettacsikkekben található filterek olyan szennyezőanyagokat bocsátanak a természetbe, mint a nikotin, az arzén vagy az ólom. A csikkek, bár ártalmatlan apróságoknak látszanak, visszafordíthatatlan károkat okozhatnak, különös tekintettel arra, hogy elképesztő mennyiségben kerülnek oda. Az Egészségnapon azok, akik még küzdenek a dohányzásról való leszokással, ám odafigyelnek a környezetükre, és a cigicsikkek normál módon történő elhelyezését vették célba – szemben az eldobálással –, csikktartó kapszulákat kapnak ajándékba. A cél, hogy csikkmentes legyen Telki.

A szombat délutáni rendezvények alatt játszóházzal is várjuk a gyerekeket.

A részletes programról plakátokról, szórólapról, a telki.hu internetes oldalról és a telki Facebook csoportból tájékozódhatnak. Programjainkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Halász Terézia
Szociális Bizottság elnöke

A rendezvény támogatói:

 • Telki Önkormányzata
 • Óvoda-Iskola Telkiben Alapítvány
 • KOKUKK Egyesület
 • Ágnes Gyógyszertár, Telki
 • Szent Ferenc Gyógyszertár, Perbál
 • Brandup Pharma Kft.
 • Bayer Hungaria Kft. – Bepanthen termékcsalád
 • Cremax Kft. – Uriage termékcsalád
 • Ceumed Kft. – Babé termékcsalád
 • TZMO Hungary Kft. – Seni, Bella termékcsalád
 • Berlin Chemie Menarini Ag – Anaftin termékcsalád
 • Sanofi Aventis Zrt.

Fel