Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Fontosabb tudnivalók az EP-választással kapcsolatban

Tisztelt Választópolgárok!

A köztársasági elnök 2019. május 26. napjára tűzte ki az európai parlamenti képviselők magyarországi választását.

Az értesítők megküldése

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2019. március 20-án a szavazóköri névjegyzéken szerepelt, a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatta a szavazóköri névjegyzékbe vételéről. Az értesítőt a választópolgár értesítési címére, ennek hiányában lakcímére 2019. április 5-ig megküldték. A választáson csak a névjegyzékben szereplő választópolgár szavazhat.

Az az állampolgár, aki nem kapta meg az értesítőt, keresse fel a Helyi Választási Irodát a lenti elérhetőségek valamelyikén.

Átjelentkezés másik szavazókörbe

Amennyiben a szavazás napján lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén tartózkodik, akkor átjelentkezésre irányuló kérelmet nyújthat be 2019. május 22-én (szerda) 16 óráig.

Külképviseleten történő szavazás

Amennyiben külföldön kíván szavazni, 2019. május 17-én 16 óráig a helyi választási irodához megérkezett, külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemmel kérheti lakcíme szerinti névjegyzékből való törlését, és az általa megjelölt települési vagy külképviseleti névjegyzékbe való felvételét.

Az Európai Unió más tagállamának az állampolgára 2019. május 10-én 16 óráig megérkezett kérelmében kérheti, hogy központi névjegyzékbe vétele az Európai Parlament tagjainak választására is kiterjedjen.

Mozgóurna igénylése

Mozgóurnát az a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár kérhet, aki mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt. Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. munkavégzési kötelezettség teljesítése, kényelmi szempontok miatt) kéri, annak kérése nem teljesíthető.

Mozgóurnát az alábbiak szerint lehet kérni:

  • levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül, elektronikus úton, legkésőbb 2019. május 22-én 16 óráig,
  • személyesen vagy elektronikus azonosítással, elektronikus úton, legkésőbb 2019. május 24-én 16 óráig,
  • 2019. május 24-én 16 órát követően elektronikus azonosítással, elektronikus úton, legkésőbb 2019. május 26-án 12 óráig a helyi választási irodánál,
  • az illetékes szavazatszámláló bizottságnál, meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel, 2019. május 26-án, legkésőbb 12 óráig.

Az átjelentkezéssel, valamint a települési szintű lakóhellyel rendelkező választópolgárok szavazásának helyszíneként az 001. számú, Telki Pipacsvirág Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, aula, Muskátli u. 2. szavazókört jelöltem ki.

Választójoga gyakorlásához segítséget igényelhet az alábbiak szerint

A fogyatékossággal élő választópolgár a következő segítséget igényelheti választójogának gyakorlása érdekében 2019. május 17-én 16 óráig:

  • Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazása a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során,
  • akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása.

Az Európai Parlament tagjainak választásával kapcsolatban felmerülő kérdéseikkel forduljanak a Helyi Választási Iroda munkatársához személyesen – ügyfélfogadási időn kívül is –, a Telki Polgármesteri Hivatalban, vagy telefonon, a 06-26-920-818-as vagy a 06-26-920-808-as telefonszámon.

dr. Lack Mónika
a Helyi Választási Iroda vezetője

Fel