Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Magasabb fordulatszámra kapcsol a gyimesi magyar oktatás hosszú távú támogatása Telkiből

Kedves mind, akik határon túli magyar testvéreinkért felelősséget éreznek, Telkiben és bárhol máshol!

Mint arra bizonyára sokan emlékeznek, tavaly év elején előzetes felmérést végeztünk a testvértelepülésünk, Gyimesbükk magyar iskolájában épülő magyar napközi étkezésének támogatása és a máshol továbbtanuló gyimesi fiatalok ösztöndíjas támogatása ügyében.

Nagy örömünkre sok felajánlás érkezett, azonban sokáig húzódott a napközi átadása, és a támogatás célba juttatása jogi módozatainak egyeztetése, így a konkrét támogatási programokat csak most tudjuk elkezdeni. Ezúton is köszönjük azoknak, akik vállalták még tavaly, hogy hosszú távon tudnak hozzájárulni pénzügyi felajánlásokkal a kezdeményezésekhez, velük elindítjuk az együttműködést.

Időközben a magyar kormány pénzügyi segítségével megépült az ottani magyar közösség erősítése, a családok magyar oktatási intézménybe történő meghívása, valamint az oktatási feltételek javítása céljából a napközi otthonos óvodai ellátó hely a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskolában. A pedagógusokat biztosítják hozzá, azonban a magyar közösségnek nincs anyagi forrása arra, hogy a gyerekek számára az étkezést biztosítsák. A családok fizetik majd az ebédek és uzsonnák költségének kb. felét, és mi tudnánk segíteni abban, hogy a másik 50 százalék – mintegy 1,5 millió forint az egész évre – biztosítva legyen 30 gyermek számára.

Továbbá támogatást kértünk egy olyan oktatási ösztöndíj kibővítéséhez is, amely a Gyimesbükkben lakó családok magyar nyelvű középiskolában és felsőoktatási intézményben tanuló gyermekeinek oktatási költségeit támogatja, annak érdekében, hogy magyar identitásukat ezáltal is meg tudják tartani, és reményeink szerint a későbbiekben visszatérhetnek Gyimesbükkbe, az ottani magyar értelmiséget erősítve. Ezt az ösztöndíj-rendszert is szeretnénk további felajánlásokon keresztül erősíteni.

Amikor Gyimesbükkön járok, mindig kitartóan érdeklődöm, hogy milyen konkrét feladat megoldásában tudunk segíteni. Nemrég felmerült egy további fontos teendő, amelyben szintén nagy szükség lenne telki közösségének támogatására. A tavaly karácsony előtti látogatásunkkor derült ki, hogy a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskolában óriási szükség lenne utazó pszichológusra, logopédusra és fejlesztő pedagógusra, akik a nehéz körülmények között élő, tanulási és viselkedési problémákkal küzdő gyermekekkel tudnának foglalkozni. Fontos előrelépés lenne e szolgáltatások biztosítása abban a tekintetben is, hogy így a magyar iskola népszerűbbé és vonzóbbá tudna válni a helyi csángó magyar lakosság körében. Sajnos ugyanis a családokat sok tényező téríti el attól, hogy magyar iskolába írassák a gyermekeket. Az iskola igazgatója, Antal Etelka már meg is találta a fiatal pedagógusokat, akik Gyimesközéplokról és Csíkszeredából utaznak majd rendszeresen Gyimesbükkre, és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségen keresztül végzik majd feladataikat az iskolában. Ehhez az anyagi forrást – mintegy évi 1,5 millió forintot – mi biztosítjuk a mostani gyűjtésen és támogatási rendszeren keresztül.

Az iskolai támogatási programok már most, februárban elindulnak, mind a napközi, mind pedig a pszichológus, logopédus és fejlesztő pedagógus munkája tekintetében, így szeretnénk ismételten felmérni, illetve aktualizálni, hogy milyen adományozási és támogatási kedv lakozik jelenleg falunkban. Ezért kérjük mindazokat, akik az akcióhoz csatlakozni kívánnak, hogy töltsék ki a lenti linken található kérdőívet!

A kérdőív IDE KATTINTVA elérhető>> Előre is köszönjük a felajánlásokat!

Köszönettel:

Móczár Gábor
alpolgármester
a Telki Kultúra Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Fotók: Mánfai György

Fel