Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

A polgármester naplója: Tégláról téglára

Épül Telki. Apránként, ahogy lehet. Ahogy a körülmények engedik, de nem lassabban. És sokkal gyorsabban, mint az elmúlt évtizedekben.

Elkészült az Egészségház, átköltözött az orvosi rendelés és a védőnői szolgálat. Van még hátra munka, hisz az új helyet még be kell lakni, be kell fejezni a kertészeti munkákat, és hátra van még a fogászati rendelés kialakítása, amibe szintén belevágtunk már.

Épül az új közösségi ház. Megkezdődtek a bontások, hogy mire jön a tél, már belső munkálatokat lehessen végezni. Tavaszra várhatóan befejeződik a beruházás, de nem a munka, hisz az új intézményt meg kell tölteni élettel.

Megtörtént a közbeszerzés ismételt kiírása az iskolabővítés második ütemére. Mint ismeretes, a megváltozott szabályozás miatt a folyamatban lévő eljárást meg kellett szakítani és megismételni. Várhatóan tavasszal ott is megkezdődik az építkezés.

Elkészült a bölcsődefejlesztés terve is. Ha olyan pályázat jelenik meg, amely számunkra vállalható feltételeket tartalmaz, lesz mivel pályáznunk.

Lebontották a leállított sportcsarnok beruházás felépítményét. Amint erről már többször beszámoltunk, az MLSZ-szel teljesen új megállapodást sikerült kötnünk, amely a korábbinál lényegesen nagyobb, ötszázmillió forintot meghaladó mértékű támogatást biztosít, és amelyből már lehetséges hagyományos építészeti megjelenésű sportcsarnokot megépíteni. Az új létesítmény tervei elkészültek, jelenleg a szakmai egyeztetések zajlanak. Az új csarnok sportpálya mérete megegyezik a régi tervben szereplővel, azaz bővített kézilabdapálya méretű, de a kiszolgáló épületelemek, raktár és öltözők mérete megnövelt. Az épület magassága csökken, a megjelenése hagyományos, az iskolához illeszkedő jellegű, tehát tégla és vakolt fal, cserépfedés és fagerendázat jellemzi. Az épületalap és a közművek megmaradnak és beépítésre kerülnek a már leszállított anyagok is. Az építő és finanszírozó a Magyar Labdarúgó Szövetség, az épület tulajdonunkba és használatunkba kerül, az ehhez kapcsolódó szerződések megszülettek. Az építkezés várhatóan tavasszal veszi kezdetét.

Lépésről lépésre, tégláról téglára épül tehát környezetünk, az előzetes terveknek és koncepcióknak megfelelően. Bízom benne, hogy töretlenül folytatódhat ez az építkező munka, és hamarosan az összes olyan közberuházást meg tudjuk valósítani, ami egy élő, mai település alapinfrastruktúráját jelenti. Természetesen utána is marad még sok teendő, hisz parciális feladatok (utak, járdák, terek, stb.) sokasága áll még a sorban, de először meg kell építenünk egy valóban működő település alap intézményrendszerét, ami fájóan hiányzik, mondhatjuk, hogy a rendszerváltás óta.

Die solo non exstructa Telki. Azaz - a latin közmondást citálva - ahogy Róma, úgy Telki sem egy nap alatt épül. De meglehetősen gyorsan fejlődik, köszönhetően a stabil gazdálkodásnak, a pályázatoknak és az idejekorán előkészített terveknek, koncepcióknak. 

Deltai Károly
polgármester

- A cikk a Telki Napló hamarosan megjelenő, októberi számában is szerepel -

Fel