Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Sok csapadék hullhat - készüljön fel Ön is!

vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése alapján 2020. július 25-én szombat éjfélig extrém mennyiségű csapadék hullhat le hazánkban, nagy területi bizonytalansággal.

Lokálisan akár 100 mm-t meghaladó csapadék is lezúdulhat

A pénteki nap második felétől az Alpok fölött lefűződő légörvény alakítja időjárásunkat. Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, melynek területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 mm becsülhető, de lokálisan 80-100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet. (Megjegyzés: a július havi országos átlagos csapadék 65 mm.) Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 mm közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (> 50-70 mm) is hullhat. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Zivatarok várhatók, helyenként jéggel, erős széllökésekkel

Eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki helyenként zivatar. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható, hatására a Tiszántúlt leszámítva egyre többfelé számíthatunk zivatarra, délnyugaton heves kísérőjelenségekkel. Reggelre a keleti megyék nagy részére is átterjed a zivatartevékenység. A zivatarokhoz elsősorban a már említett felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 mm fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/) és jégeső társulhat. Pénteken a délnyugaton kialakuló heves zivatarokhoz néhol akár 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés, illetve 2 cm-nél nagyobb méretű jég kapcsolódhat. Szombat napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Védje meg Ön is ingatlanát!

Az esetlegesen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt arra kérünk minden telki ingatlantulajdonost, hogy tisztítsák meg az átereszeket, árkokat, és ahol olyanok a terepviszonyok, védjék meg ingatlanjaikat, elsősorban garázsaikat az esetleges csapadéktól! Mélyen fekvő garázsban, pincében ne hagyjanak magára gyermeket, háziállatot!

zivatar

Fel