Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Különleges pünkösdi szentmise

Különleges pünkösdi szentmisében kapcsolódik össze a telki és gyimesbükki katolikus közösség

Akik jártak már Gyimesbükkön, velünk vagy önállóan, tudják, hogy Pünkösd vasárnapján, a csíksomlyói búcsú másnapján, gyönyörű pünkösdi ünneplésre gyűlnek össze minden évben a Gyimesekből és a Kárpát-medence minden zugából érkező magyar zarándokok. 2008 óta, amikor a felújított 30-as számú vasúti őrházhoz, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legkeletibb vasúti végpontjához megérkezett a MÁV tűzpiros, felújított NOHAB dízelmozdonya és majd’ negyvenezer ember lepte el az ezeréves határon fekvő Gyimesi-szorost, évről évre nagyon sokan zarándokolnak Gyimesbükkre, hogy a Kontumác vesztegzári kápolnája mellett felépített szabadtéri színpad oltárán bemutatott szentmisén és ünnepségen részt vegyenek.

Idén is utaztunk volna egy nagy telki csoporttal, de sajnos a járványhelyzet megakadályozott minket ebben. Így jött a gondolat, hogy az első virtuális együttműködés, a sikeres húsvéti gyertyás, közös videó után ismét kihasználjuk a digitális technika adta lehetőségeket, és nemcsak lélekben, de képben és hangban is összekapcsolódjunk gyimesi testvéreinkkel. Mind Gyimesbükkön, mind pedig Telkiben felvettünk videóra és hangra 4-4 éneket, az ószövetségi és újszövetségi olvasmányokat, a plébánosaink fél prédikációját, a hívek könyörgéseit, és a települések világi vezetőinek köszöntéseit, amelyeket kölcsönösen elküldtünk a testvérközösségünknek, akik a most már engedélyezett, szabadtéri, ünnepi szentmiséken kivetítőn játsszák be a jelenlévő híveknek a szertartás megfelelő helyén, sőt, a továbbra is működő online közvetítésekben is látható lesz azoknak az idősebbeknek, akik biztonsági okokból otthonról követik az ünnepi szentmiséket.

A szertartás számos pontján kerül majd előtérbe a 2020. június 4-i, 100 éves trianoni évforduló, és a nemzeti összetartozás gondolata, Harkai Gábor és Salamon József plébános atyák, és a két testvérközösség egymásért, összetartozásunkért és a magyar nemzetért megfogalmazott könyörgéseiben és imáiban.

Mindkét közösségből komoly stáb dolgozott a felvételeken, a technikai előkészítésen az elmúlt hetekben, és sok egyeztetés, izgalom, valamint fejtörés után mára minden összeállt, és várjuk a vasárnapi alkalmat, amelyre Telkiben a Kodolányi Közösségi Ház és Könyvtár kertjében, a Pajta mellett kerül majd sor, 2020. május 31-én vasárnap 9 óra 15 perces kezdettel.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a helyszínen és a képernyők előtt is, EZEN az oldalon.

Áldott, szép pünkösdi ünnepet kívánunk telki lakóközösségünk minden tagjának!

Móczár Gábor

Fel