Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Most Te legyél a mesemondó!

Emlékszel, amikor kiskorodban a nagymamád vagy a papád mesélt neked? Biztosan hallottad már a farkas és a hét kecskegida történetét, a kismalac esetét a farkasokkal, vagy a Piroskáról szóló mesét.

Mi a közös ezekben a mesékben? Az, hogy valamennyiben megtévesztik a mesehősöket. A negatív szereplő, valamilyen „legendával” átveri a főszereplőt, és így tesz szert az általa vágyott nyereségre, a finom, szaftos falatokra.

A ma élő – sajnos nem mesebeli – csalók, anyagi haszonszerzés reményében, a titeket nagyon szerető nagyszüleitek jó szívét használják ki sok esetben. Telefonon felhívják a nagyiékat, előadják azt, hogy baleset ért benneteket, és azonnal pénzre van szükségetek az egészségügyi ellátáshoz vagy a kocsi megjavíttatásához. Szegény nagyszülők kétségbeesésükben odaadják a kis spórolt pénzüket, miközben ti, erről mit sem sejtve, szerencsére egészségesen élitek a megszokott életeteket.

Segíts a nagyszüleidnek, hogy ne váljanak a csalók áldozatává! Mondd el nekik, hogy ha ismeretlen telefonszámról keresik őket, és rátok vagy a szüleitekre hivatkoznak, bontsák a vonalat, tegyék le a készüléket! Ezután ellenőrizzék le a történetet, hívjanak fel benneteket a ti, saját számaitokon! Semmiképp ne adják oda a pénzüket, ékszereiket idegeneknek! Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 segélyhívó-számon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Fel