• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Tanösvény

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! 

A Budai hegyek délnyugati lábánál, és a Zsámbéki-medence keleti szélén található tanösvény 2011-ben létesült. A kiinduló ponttól északi és keleti irányban a Budai-hegység erdős tömbje terül el, déli és nyugati irányban pedig a Zsámbéki-medencére nyílik kilátás.

Az útvonal kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség: 150 m, bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. Budajenő, valamint Telki környékének természeti értékeit mutatja be. A hely bővelkedik természeti látnivalókban, felfedezése, megismerése igazi élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ehhez a megismeréshez nyújt segítséget a tanösvény.

A tájékozódást útirányjelző oszlopok, és felfestett jelek segítik, a  térkép és a TANÖSVÉNY-VEZETŐ FÜZET pedig bővebb ismeretekhez juttat bennünket. A tanösvény állomásait tájékoztató táblák és jelzőoszlopok jelölik.

Állomáshelyek:

Indító állomás
Az erdő madarai - Odútelep
Tölgyeseink növényvilága
Félszáraz kaszálórét - Ízeltlábúak
Nagyvadak, vadgazdálkodás
Erdőgazdálkodás
Lejtősztyepprét - Hüllők, kétéltűek
Mész- és melegkedvelő molyhos tölgyes erdő
Öreg tölgy
Gombák

Fontos tudnivalók:

A túlnyomóan erdő borította terület országos természetvédelmi oltalomban részesül, része az 1978-ban alakult Budai Tájvédelmi Körzetnek, valamint az EU közösségi jelentőségű ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak.

Az erdő-, és a vadállomány vagyonkezelője a Pilisi Parkerdő Zrt., természetvédelmi kezelője Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Fel kell készülni arra, hogy az erdőben nincs kijelölt szemétgyűjtő, ezért kérjük, vigye haza a szemetét, és dobja az otthoni szelektív gyűjtőbe!

Ne feledje! Természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű helyen jár, ezért fokozottan kell vigyázni a természet épségére, nyugalmára. Ezért kérjük, ne hagyja el a kitaposott ösvényt, és hangos kiabálással ne zavarja az erdő csendjét, élővilágának nyugalmát! Ezzel hozzájárul ahhoz, hogy unokáink is természeti értékekben gazdag, madárdalos erdőben túrázzanak.

A tanösvény tulajdonosa és fenntartója: Telki Önkormányzata - 2089 Telki, Petőfi S. u. 1.

Tel.: 06-26-920-801

Kapcsolattartó: Tüski Katalin

Tel.: 06-70-388-7168, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A tanösvény létrehozásában közreműködött: Telki Önkormányzat, Óvoda-Iskola Telkiben, Út Európába Alapítvány, KOKUKK Egyesület, Pilisi Parkerdő Zrt., Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budavidék Zöldút Szövetség

A tanösvény-vezető füzet INNEN letölthető>>

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.