• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Mikrotérség

A Zsámbéki-medence


 
A zajos, mozgalmas életű főváros, Budapest központjából egy alig 20 km-es utazást követően juthatunk el a békés, nyugodt, festői szépségű Zsámbéki-medencébe.

A medence szántóit, legelőit lankás dombok, hegyek veszik körül, települései - Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Etyek, Herceghalom, Páty, Perbál, Tinnye, Telki ,Tök és Zsámbék – pedig egytől egyig magukban hordozzák a nyugalmat és számtalan látnivalóval kecsegtetik az idelátogatókat.
A települések egy része – Budajenő, Etyek, Páty, Tök – szőlőtermeléséről is híres, pincesoraik között sétálva pedig különös hangulat veszi körül az ide látogatót. Zsámbékon kihagyhatatlan látnivaló a XVIII. századi katedrális romja, a Zichy-kastély, a Török kút és a Lámpamúzeum. Biatorbágyon járva a város jelképévé vált Viadukt, Etyeken a boti kápolna, Pátyon a Splényi kastély, Budajenőn a skót bencések volt rendháza, Telkiben pedig Kodolányi János szülőháza emelkedik ki az érdekességek közül. A medencéből indulva (f)elkirándulhatunk a Nagy-kopasz csúcsán lévő, csodálatos kilátást biztosító Csergezán Pál kilátóhoz, ahonnan szép időben akár a Mátráig is elláthatunk.

A környék pezsgő kulturális életéről is nevezetes, a bor-, valamint kulturális és művészeti fesztiválok, kiállítások egytől-egyig hatalmas érdeklődésre tartanak számot, és nem csak a környéken élők részéről, hiszen szerte az országból érkeznek erre a csodálatos vidékre pihenésre, kikapcsolódásra vágyó turisták.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.