• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Erdélyi és gyimesi pünkösdi utazás, a II. testvértelepülési focitornával Gyimesbükkön

A magyar területek 1920-as elcsatolásának 100 éves évfordulóján különösen nagy csoporttal szeretnénk utazni Gyimesbükkre pünkösdkor, hogy együtt ünnepelhessünk és emlékezhessünk testvértelepülésünkkel, és minél többen megismerhessék Telkiből is a gyönyörű erdélyi tájakat, Gyimesbükk csodálatos értékeit és hagyományait, a „régiek”, akik már voltak korábban, pedig újabb szépségeket és értékeket fedezhessenek fel.

2020. május 28-án, csütörtökön hajnalban indulunk busszal, és néhány rövid erdélyi megálló után este érkezünk Gyimesbükkre. Szállás a plébánia turistaszállásán és családoknál lesz.

Másnap, pénteken egész napos kirándulás: a csoport egy részének busszal a Csíki- és/vagy Kászoni-medence vidékén (a pontos útitervet a résztvevők kívánságai alapján rögzítjük majd, a csoport összetételének és igényeinek megfelelően), a túrázni vágyóknak a Gyimesek völgyének legszebb helyein.

Szombaton a fő program a csíksomlyói zarándoklat, majd délután a csángók történelmét is bemutató program keretében a gyimesi katolikus plébánia felett található Csángó Keresztút végén tartunk közös megemlékezést a Nemzeti Összetartozás Évének tiszteletére Gyimesbükkön.

Pünkösdvasárnap következik az immár hagyományos gyimesbükki rendezvény, a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors vonatok megérkezése az ezeréves határra, ünnepi istentisztelet, és műsor a vesztegzári (kontumáci) kápolnánál, valamint a néhány éve felújított vasúti őrháznál. Délután kirándulás a környező csodálatos hegyekben vagy közösségi program Gyimesbükkön.

Pünkösdhétfőn, június 1-jén kis ünnepséggel fogadjuk a Csíksomlyóról hazaérkező zarándokokat, majd délután rendezi meg Gyimesbükk közössége és focicsapata a 2018. októberi első telki alkalom után a II. Testvértelepülési Focitornát, amelyen Gyimesbükk, Telki, Budajenő és Ditró (Budajenő gyergyói testvértelepülése) csapatai vesznek részt.

Kedden, június 2-án hajnalban hazaindulás. Az útvonalat a csoporttal egyeztetjük, tervezünk megállásokat a forgalomtól és időjárástól függően további szép és ismert erdélyi helyeken.

A busz költsége fejenként várhatóan 20.000 Ft, családokkal utazó gyerekeknek 5.000 Ft (az önkormányzat a testvértelepülési kapcsolatok fejlődése érdekében a busz költségeinek egy részére mindenképpen támogatást nyújt). A kinti szállás és ellátás költségei a plébánia turistaszállásán vagy családoknál várhatóan kb. 20.000 Ft.

A Bethlen Gábor Alapnál beadtunk januárban egy pályázatot a teljes programra, amelyen jó esélyünk van nyerni. Ebből tudjuk majd reményeink szerint megoldani a költségek csökkentését, de erről várhatóan legkorábban március végén tudunk majd információt adni.

Figyelem!

Nagyon fontos, hogy lássuk az előzetes igényeket és terveket, így kérjük, hogy mindenki, aki érdeklődik, illetve szeretne részt venni, előzetesen jelentkezzen egyénileg vagy családosan (lehet nem telkieket is hívni, budajenőiekre kifejezett örömmel számítunk!) IDE KATTINTVA 2020. április 15-ig, utána pontosítjuk a részleteket.

Móczár Gábor alpolgármester
a Telki Kultúra Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke

Gyimesbükki fotó: Mánfai György

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.