• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Gyimesbükki feladataink – bárki csatlakozhat!

Nagy örömmel szerveztünk idén is Telkiben és környékén egy ünnepi adománygyűjtési akciót.

Ezzel testvértelepülésünk, Gyimesbükk szórvány csángó-magyar közösségét, családjait, plébániáját, iskoláit és óvodáit akartuk meglepni karácsony alkalmából ajándékokkal és adományokkal.


Indulás előtt

Ismét hatalmas mennyiségű felajánlás érkezett, így reméljük, hasznosan tudtunk hozzájárulni a gyimesbükki ünnep fényéhez. Köszönjük mindenki segítségét és adományát, a Nyugdíjas-klub áldozatos csomagoló munkáját, a Muskátli Üzletház fotó- és papírboltjának, és zöldség-gyümölcs kereskedésének felajánlását, legfőképpen pedig Salamon József gyimesbükki plébános atya és Nagy-Galaczi Hajnal, a Dani Gergely Általános Iskola igazgatójának szervező háttérmunkáját abban, hogy mindaz, amit vittünk, jó helyre kerüljön!


Nem győzték böngészni, hogy vajon melyik lehet az igazán nekik való

Varázslatos adventi-karácsonyi készület volt ez hatunknak (Gecse Zsuzsanna, Hambuch Norbert, Király Gábor, Móczár Botond, Popovics Géza és jómagam), akik a három autó váltott vezetésével egyik nap kiszáguldottunk, másik nap pedig vissza. Testben talán kicsit elfáradtunk, de lelkileg feltöltődve értünk haza!


Hazaút előtt

Kint jártunkkor mindig kitartóan érdeklődöm, hogy milyen konkrét feladat megoldásában tudunk segíteni, és most van is egy olyan cél, amelyhez nagy szükség lenne telki lakosainak támogatására. Az ottani magyar közösség erősítése és a családok magyar oktatási intézménybe történő meghívása, az oktatási feltételek javítása céljából, a magyar kormány pénzügyi segítségével megépül egy napköziotthonos óvodai ellátóhely a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskolában. A pedagógusokat is biztosítják hozzá, azonban a magyar közösségnek nincs anyagi forrása arra, hogy a gyerekek számára az étkezést biztosítsák. A családok fizetik majd az ebédek és uzsonnák költségének kb. felét, és mi tudnánk segíteni abban, hogy a másik 50 százalék 30 gyermek számára, az egész évre mintegy 1,5 millió forint biztosítva legyen. Erre szeretnénk a közeljövőben gyűjtést indítani, amelyhez előzetes felmérést végzünk, milyen adományozási és támogatási kedv lakozik jelenleg falunkban. Kérjük mindazokat, akik az akcióhoz csatlakozni kívánnak, hogy töltsék ki a cikk végén lévő linken található kérdőívet, legkésőbb 2018. április 15-ig!

Van még egy további, már működő támogatási lehetőség is. Kb. 5 éve mintegy tízen, telki családapák létrehoztunk egy olyan oktatási ösztöndíjat, amely Gyimesbükkben lakó családok magyar nyelvű középiskolában és felsőoktatási intézményben tanuló gyermekeinek oktatási költségeit támogatja, annak érdekében, hogy magyar identitásukat ezáltal is meg tudják tartani, és reményeink szerint a későbbiekben visszatérhetnek Gyimesbükkbe, az ottani magyar értelmiséget erősítve. Nagy szükség lenne ennek még hatékonyabbá tételére, így az ösztöndíjhoz továbbra is várunk csatlakozókat Telkiből, környékünkről vagy az ország más pontjairól is! Ezzel kapcsolatban is az alábbi kérdőív kitöltésével kérjük visszajelzésüket!

Íme, a felmérő kérdőív elérhetősége, előre is köszönjük a kitöltéseket, legkésőbb 2018. április 15-ig: https://tinyurl.com/yahhznjv

Móczár Gábor
alpolgármester
a Telki Kultúra Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
További információ Elfogadom!