• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Telki adventi délelőtt és Mikulásváró

December 2-án, szombaton délelőtt az általános iskolába várjuk a készülődőket és érdeklődőket!

9.30-13.00 Adventi kézműves foglalkozás (iskola ebédlő)

Gyertyaöntés, karácsonyi díszek és kopogtatók, origami és gyöngydíszek, ajándékdobozok készítése. Hozott anyag (!) esetén adventi koszorú készítésében is segítenek a foglalkozás vezetői!

11.00 Bánó Attila „Családban a nemzet - A tapolylucskai és kükemezei Bánók nyolc évszázada” című könyvének bemutatója

„Tapolylucskai és kükemezei Bánó Attila egy XIII. század első feléig visszakövethető család leszármazottjaként ír felmenői történetéről. Bánó Attila ma méltán sikeres ismeretterjesztő történelmi kötetek szerzőjeként tartandó számon. Esetrajzolataiban már fel-felbukkantak a Bánók, ilyenformán eddigi publikációiból is természetesen következik, hogy idejét látta megírni családja régi és közeli múltját. Felvethető persze, hogy mennyire vezethet tárgyilagos végeredményre, ha egy nemesi család sarja értekezik saját őseinek viselt dolgairól. Csakhogy az ilyesfajta gyanakvás nem szolgálná a tárgyilagosságot, hiszen eleve rosszindulattal állna a Szerző ítéletalkotási képességeihez, születési alapon rekesztené ki egy témakifejtés lehetőségéből; ad absurdum fokozva ezt a „logikát” magyar ember sem írhatna magyar történelemről! A tragikus sorsú felvidéki arisztokrata-filozófus, gróf Révay József gondolata kívánkozik hát ide. „A történelem egzisztenciális jelentősége akkor derül ki, amikor ráeszmélek, hogy a magam egzisztenciája nemcsak születésem pillanatában vette kezdetét, hanem aránylag messzire visszanyúlik az idők mélyébe.” A személyes történet így szélesedik térben-időben családi, majd nemzeti történelemmé, és ezt a szemléletet tükrözik Bánó Attila könyvének címben vállalt kulcsfogalmai. A Szerző közérthető, élvezetes stílusban, alapos tudással és mértéktartó érveléssel minőséget alkotott.” (dr. Szabados György történész)

A könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.

11.00 A Telkiben már jól ismert Batyu Színház „Holle anyó” című pálcás és kesztyűbábos, élő színész játékkal segített előadását láthatjuk óvodásoknak és kisiskolásoknak (iskola ebédlő)

„Volt egyszer egy szép ország, abban egy szép kis falu, abban meg egy kis porta. Takaros ház, takaros kert, gyümölcsös, baromfiak.

Két lánytestvér élt a Háznál. Két mostohatestvér. Gertrúd és Rozália. Gertrúd gonosz volt, erőszakos, rátarti. Rozália csendes, szelíd és segítőkész.”

11.45 MEGLEPETÉS: A hírek szerint a műsor után idén újra ellátogat Telkibe a Mikulás. Reméljük, a puttonya ismét telis-tele lesz válogatott finomságokkal!

Adventi vásárt a korábbi évek teljes érdektelensége miatt továbbra sem szervezünk.

Készülődjünk idén is együtt a Karácsonyra!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.