• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Amilyen régi település Telki, annyira hányatott a sorsa.

A török időkben földig rombolták, az utána betelepített németek által felépített, és általuk több mint 200 évig lakott falu tárgyai, emlékei a háborút követő kitelepítésükkel nagyrészt odavesztek.

 

A helyükre érkezett székelység is csak hagyományait, az új élethez legszükségesebb kellékeket tudta a távolból magával hozni. Az önmagában is kicsi település ezt követően közigazgatásilag, gazdaságilag is a szomszédos nagyobb településekhez tartozott, ami ugyancsak nem gazdagította helytörténeti emlékeit.

 

Mégis csak Telki ezen időszakából, e két nép itteni életének emlékeiből, még fellelhető tárgyaiból kezdhetett el gyűjteni, és a nagyobb közösségi rendezvények kiállításain bemutatni a 2008-ban létrehozott Helytörténeti Bizottság.

 

Mindenekelőtt a hétköznapi élet eseményei, eszközei, tárgyai azok, amik még fellehetőek, és tarthatnak számot az újonnan ideköltözöttek, idelátogatók érdeklődésére.

Hogy mindez a jövőnek megmaradhasson, tovább gazdagodhasson, egy majdani  reménybeli állandó helytörténeti kiállítással, benne a falu szülöttjének, Kodolányi János írónak az emlékszobájával lenne biztosítható.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
További információ Elfogadom!