Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Kilencedik alkalommal rendezik meg az Altalena Zenei Fesztivált

altalena

A Budapest vonzáskörzetébe tartozó Telki ad otthont a IX. Altalena Zenei Fesztiválnak 2022. augusztus 10-e és 13-a között, amelynek középpontjában a klasszikus zene, népi hagyományok és színház áll. A fesztivál különlegessége, hogy a telki Kodolányi János Közösségi Ház mellett házi koncertekre is sor kerül, ahol szűkebb körű nézőközönség előtt, intimebb környezetben is hallhatók koncertek. A fesztivál művészeti vezetői Balog Alexandra és Berecz Mihály zongoraművészek.

A négynapos fesztiválon minden nap két programon vehet részt a közönség, az első esemény délután 17 órakor kezdődik, majd ezt követik az esti előadások, ahova szeretettel várják a szervezők a nagyérdeműt. A fesztivál két helyen zajlik, a telki Kodolányi János Közösségi Ház udvarában és pajtájában, valamint a központi helyszíntől öt perces sétára lévő, fás kerttel ölelt családi ház nappalijában és teraszán. A fesztivál során a Borháló jóvoltából a legfinomabb magyar borokat kóstolhatjuk meg, a Telki Kovászda pedig ínycsiklandó süteményekkel várja a koncertlátogatókat.

Az Altalena zenei közösség (korábban International Young Soloists) 2015 óta teremt lehetőséget, hogy Európa ifjú tehetségei egymásra találhassanak, külön figyelmet fordítva arra, hogy szóló, és kamarazenei, zenekari területen is lehetőséget kínáljon a közösség fiatal zenészei számára. Az Altalena olaszul mérleghintát jelent, és szimbólumként utal mindarra, amit a közösség tagjai képviselnek, és a közönségükkel is szeretnének megismertetni: az előadók és a közönség, a művésztanárok és a diákok, a hagyománytisztelet és az újítás vágya közötti összhangot.

Ezen elv mentén alakította ki a közösség az idei fesztivál programját is. A fesztivál augusztus 10-én Berecz Mihály szólóhangversenyével nyílik, az Alsó Orgona utcai ház meghitt nyári délutáni hangulatával. Ezt követi a Közösségi ház udvarán Berecz András A nagy verekedés című mesemondó estje, amelyben „az elsőkaszás Zetelaki létre jő a magos levegőégben, azon alul tengernek árkában az ő igazemberségét ruhátlan csillogtatja, azon felül egy rúgással pontra tevődik a hangyászmedve, okos beszéddel a pokolbeli kígyó, valamint megcsinálódik a helikopter, minden esetre. Mesék, háryádák az I. világháborúból, orosz hadifogságból, és a kollektivizálási megbojdulás idejéből, mikor minden fűszálon a tolvajok hármasával csengtek-lengtek, de úgy, hogy az Úristen se látta tőlük a világot, miközben egy csomafalvi csendesen a kapusast úgy béoltotta, hogy az aranyló nyakas körtét termett.

A vidám hangulat a fesztivál második napján is garantált, amelyen a fiatal művészeké lesz a főszerep. 17 órakor Nemzetek zenéje címmel Zuzana Kohoutová, Adolfo Alejo, Tanaka Kendzsi és H Tamássyk Balogh Zsolt koncertje hallható. Négy zenész négy különböző kultúrából érkezik, és a koncert során hazáik zenéit és még néhány meglepetés darabot tartogatnak az érdeklődők számára. Többek között hallhatók lesznek Dvořák, Bartók, Kodály és Takemitsu művei, valamint mexikói zenei különlegességek is. Az esti koncerten az Altalena közösség és barátaik mutatkoznak be, és nyújtanak egy kis bepillantást a közösség szakmai munkájába. A koncerten hallható lesz Szutrély Katalin, Balog Alexandra, Vida Mónika Ruth, Tanaka Kendzsi és Berecz Mihály.

Augusztus 12-én pénteken a programsor Dr. Agócs Gergely előadásával kezdődik, aki a magyar zene eredetének kutatásairól mesél az egybegyűltek számára, zenei illusztrációkkal kiegészítve. Este pedig egy különleges zenei előadást hallhat a közönség, a fesztivál visszatérő és kiemelt vendégei, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművész-házaspár nyújt páratlan zenei élményt a Közösségi Ház pajtájában, ahol Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből a szerző által készített négykezes változatban adják elő az alábbi műveket: Les Préludes - 3. szimfonikus költemény - Lamartine nyomán, Mazeppa - 6. szimfonikus költemény - Victor Hugo költeménye nyomán, Hungaria - 9. szimfonikus költemény, Hunok csatája - 11. szimfonikus költemény - Wilhelm von Kaulbach festményének ihletésére.

A záró nap, augusztus 13-a két kiemelkedő előadást tartogat. 17 órakor Érdi Tamás zongoraestje  hallható, Liszt, Debussy és Kodály műveivel a Kodolányi Közösségi Ház pajtájában. Az est – és a fesztivál – záró eseménye Mácsai Pál „Azt meséld el, Pista című előadása, amelyet az író szavaiból Bereményi Géza és Mácsai Pál állított össze. „Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színházban, egy színészben, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – néha felállna – az életét, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára. – Az előadás szombat este a telki közösségi ház pajtájában – Örkény István születésének 110. évfordulóján – a fesztivál méltó lezárásnak ígérkezik, ahova a szervezők és az Altalena közösség művészei mindenkit szeretettel várnak!

További információk, részletes program és jegyek: www.altalena.eu

A telki lakosok 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg a fesztiválra szóló jegyeket. Kuponkód: Al22telki!

Facebook: altalenamusicfestival
Instagram: altalenamusicfestival

Kodolányi programok

2024. április 22. hétfő

Az önkormányzati útvesztő: az önkormányzatok megválasztásának és működésének titkai.

2024. április 22. hétfő

2024. április 25-én 18 órai kezdettel ismét moziklub a közösségi házban.

2024. április 22. hétfő

2024. április 23-án és május 7-én 11 órai kezdettel ismét "Kutasd a múltad!" a közösségi házban!

2024. április 16. kedd

2024. április 16-án, 30-án és május 14-én 11 órától Örökítsd meg a jelent a jövőnek címmel tartanak előadássorozatot a Kodolányi János Közösségi Házban.

2024. április 04. csütörtök

Sena koncert 2024. április 26-án, pénteken este 19 órától Telkiben, a Pajta-Faluházban!

2024. március 26. kedd

Telkiben eddig nem látott minőségű grafikai kiállítás nyílt, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) Borsos Miklós gyűjteményének bibliai tárgyú alkotásaiból, "A fény alatt" címmel.

Fel