• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Hirdetmény bírósági ülnök jelölésről

Magyarország Alaptörvénye bíróságokról szóló fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatalos bírák is részt vesznek az ítélkezésben.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a 20. SZ/2019. (II. 21.) OBHE határozatában megállapította a 2019. évben megválasztandó bírósági ülnökök számát, míg a Köztársasági Elnök a KEH/01231-2/2019. számú határozatával a választást 2019. március 7. és 2019. április 30. közötti időtartamra tűzte ki.

Ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. A Bjt. a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban és a katonai büntetőeljárásban eljáró katonai tanácsok ülnökeire további speciális feltételeket állapít meg.

Az ülnököket nagykorú magyar állampolgárok, helyi önkormányzatok és egyesületek, a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban eljáró ülnököket a tantestületek, érdek-képviseleti szervek, valamint jogszabályban meghatározott egyéb szervezetek, a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei, míg a katonai ülnököket a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek illetékes parancsnokai jelölik.

Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, a megválasztott ülnöknek bírói esküt kell tennie. Az ülnököt a tisztsége gyakorlásának idejére távolléti díj, illetőleg tiszteletdíj illeti meg.

Az OBH ülnökválasztással kapcsolatos tájékoztatója, a bírósági ülnökök jogait és kötelezettségeit tartalmazó összefoglaló, a jelölést elfogadó nyilatkozat, valamint a bírósági ülnökké jelölés minták a hirdetmény végén találhatók (letölthető formában), és ugyanott a 2019. évi bírósági ülnökválasztással kapcsolatban bővebb információk is találhatók.

Az ülnökválasztással kapcsolatos egyéb kérdésekben a 06-26-920-801-es telefonszámon kapható részletes tájékoztatás.

A jelöléseket tartalmazó „Bírósági ülnökké jelölés”,Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” nyomtatványokat valamint a jelölt „Hatósági erkölcsi bizonyítványát” – legkésőbb 2019. április 10. napján (szerda) 17 óráig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal titkárságán.

Lack Mónika
jegyző

A mellékletek ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT találhatók.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.