• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Kötelező az e-ügyintézés

Tájékoztató vállalkozás, egyéni vállalkozó, adószámmal rendelkező magánszemély adózók részére

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló, 2015. évi CCXXII. törvény (Eüsztv.) 9.§. 1. aa pontja alapján a gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 1-jétől kötelező az elektronikus ügyintézés.

Az önkormányzati adóhatóság gazdasági társaság, egyéb jogi személy esetén az adóhatósági iratot általános érvénnyel a szervezet cégkapujára kézbesíti. Az adóhatósági irat kézbesítésének csatornája az EVNY adatbázisában szereplő egyéni vállalkozó esetén a KÜNY tárhelye.

Az Eüsztv. alkalmazásában kizárólag az a magánszemély minősül egyéni vállalkozónak, aki az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában (VNY-ben) is ekként szerepel.

Az ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezet – ide nem értve a lakásszövetkezetet, valamint az adószámmal nem rendelkező alapítványt és egyesületet és az EVNY-ben nem szereplő, személyi jövedelemadó-törvény szerinti egyéni vállalkozót – elektronikus ügyintézését cégkapuja; az EVNY-ben szereplő egyéni vállalkozó KÜNY tárhelye (régi elnevezéssel ügyfélkapu) útján tart kapcsolatot az önkormányzati adóhatósággal.

Ezen adózói csoportokba tartozó jogalanyok az önkormányzati adóhatósághoz elektronikus úton kötelesek benyújtani – többek között – önadózásos adónemben a bejelentkezést, változás-bejelentést és adóbevallást, kivetéses adónemben az adatbejelentést, mindkét adózási mód esetén a jogorvoslati, adómérséklési, fizetési könnyítés iránti és adóigazolás kiállítására irányuló kérelmet.

Telki község Önkormányzata az elektronikus ügyintézés biztosítási kötelezettségének a törvényi előírások alapján az ASP-vel lefedett ügytípusok esetében az ASP-rendszeren keresztül tesz eleget. AZ ASP e-szolgáltatási felülete az ELÜGY, amelyet az ügyfelek Telki Önkormányzat hivatalos oldalán keresztül, az Önkormányzati Hivatali portálon, INNEN érhetnek el.

Az Eüsz. tv. alapján elektronikus ügyintézésre kötelezettektől 2018. január 1-jét követően papír alapon nem áll módunkban ügyindító dokumentumot befogadni.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy az adóigazgatási eljárás részletes szabályairól szóló, 465/2017. (XII.28.) kormányrendelet 20.§ (1) bekezdése alapján a pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett adózók a fizetési kötelezettségüket belföldi pénzforgalmi számlájukról történő átutalással kötelesek teljesíteni.

dr. Lack Mónika
jegyző

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.