• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Változások a helyi szociális rendeletben

A képviselő-testület október 30-i ülésén, bizottsági javaslatok alapján módosította a szociális ellátásokra vonatkozó helyi rendeletét.

A jelenlegi kötött felhasználású állami támogatások lehetőséget adnak az ellátotti kör bővítésére, és új ellátási formák bevezetésére is, így szerettünk volna a nehéz helyzetbe került polgárok számára segítséget nyújtani. A rendeletben kiindulási alapként kezelt öregségi nyugdíjminimum összege, amit az ellátási formáknál alapul használunk, 2008 óta változatlan - 28.500 Ft / hó -, ezért a valós élethelyzetekből eredő problémák kezeléséhez az öregségi nyugdíjminimum szorzószámát emeltük meg, illetve a támogatandó csoportok részére új ellátási formákat építettünk be a rendeletbe.

Az ellátásoknak két fő csoportját érintik a változások, a pénzbeli és természetben nyújtott ellátásokat. 

Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról átmenetileg nem tud gondoskodni, ahol az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át, egyedülálló esetében 400%-át, 70 év feletti kérelmező esetén 400%-át nem haladja meg. A települési támogatás összege: 6.000 - 40.000 Ft.

Lakhatást elősegítő települési támogatást nyújt az önkormányzat annak a rászorult személynek, családnak, akiknél az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rezsiköltségek megfizetése a létfenntartást veszélyezteti, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló esetén 350%-át, 70 év feletti kérelmező esetén 400%-át.

A lakhatási támogatás összege: októbertől márciusig 10.000 - 20.000 Ft, áprilistól szeptemberig 5.000 - 10.000 Ft.

Ápolási célú települési támogatás állapítható meg annak a Telkiben lakóhellyel rendelkező kérelmezőnek, aki a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy gondozását, ápolását végzi otthonában, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 350%-át, egyedülálló estén 400%-át. Az ápolási célú települési támogatás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-a.

A Szociális Bizottság az étkezési díjakat a normatív kedvezményeken túl is támogatja azoknál a családoknál, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 350%-át.

Gyermekek karácsonyi támogatása jár azon gyermekeknek, akiknél a tárgyév december 1-jén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság fennáll. Számukra az önkormányzat egyszeri, gyermekenként 30.000 Ft összegű pénzbeli támogatást folyósít.

A Telkiben bejelentett lakóhellyel rendelkező, a tárgyévben 70. életévüket betöltő nyugdíjasokat, akiknek havi nyugellátása nem haladja meg a 120.000 Ft-ot, december hónapban 10.000 Ft karácsonyi támogatásban részesíti az önkormányzat.

Születési támogatás jár a gyermek születésekor, azon családok részére, ahol legalább az egyik szülő - a gyermek születésekor, és a születést közvetlen megelőző 12 hónapban - Telkiben bejelentett lakóhellyel rendelkezett, és az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 400%-át, gyerekét egyedül nevelő szülő esetén 450 %-át. A születési támogatás összege 30.000 Ft gyermekenként.

Szociális célú tűzifa támogatás adható a központi támogatás függvényében azon rászoruló személyeknek, akiknek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét.

Rota vírus elleni védőoltás támogatása a 24 hetes kort be nem töltött kiskorúak részére igényelhető, ha az első oltási egység beadásra került. 

Hátrányos helyzetű gyermekek nyári táboroztatása - a táborozás költségeihez az önkormányzat hozzájárul, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló esetén 350%-át.

A települési támogatások és az egyéb kedvezmények igénylése

A 70. életévüket betöltött nyugdíjasok karácsonyi támogatásához nem kell külön igénylést beadni. A többi támogatás igénylése formanyomtatványon történik. Ezek letölthetők a www.telki.hu honlapról, illetve átvehetők az önkormányzatnál, ahol az igazgatási előadó segítséget nyújt a nyomtatványok kitöltésében.

Ügyfélfogadási idő:

hétfő 13:00 – 18:00
szerda 8:00 – 16:00
péntek 8:00 – 12:00

A rendelet teljes szövege megtalálható a Telki Portálon, illetve az önkormányzat hirdetőtábláján.

Halász Terézia
Szociális Bizottság elnöke

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.