• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Telki SE

A Telki Sportegyesületet 2005-ben alapította néhány helyi lelkes edző, akik a mostoha körülmények ellenére is próbáltak szervezett keretek mellett sportolási lehetőséget biztosítani a környéken élő gyerekek számára. Mivel 2008.januárjáig nem volt a falunak (iskolának) sem tornaterme, sem más sportolásra alkalmas helyisége, pályája (nem sokkal előtte 2007. novemberében nyitotta meg a kapuit az iskola előtt a műfüves sportpálya is), így az edzéseket az iskola aulájában és könyvtárában voltak kénytelen megtartani, mely komoly áldozat volt az iskola részéről is. A tornaterem megnyitásával lehetőség nyílt újabb szakosztályok megalakulására is. Néhány megszűnés  és kiválás után jelenleg összesen tíz szakosztályunk van, az egyesület tagjainak száma 2011 december 31-i állapot szerint 359 fő.

A következő tíz szakosztályban van lehetőség sportolásra (zárójelben a jelenlegi szakosztályi taglétszám):

- Asztalitenisz (9 fő)
- Judo (29 fő)
- Kerékpár (5 fő)
- Kosárlabda (32 fő)
- Labdarúgás (42 fő)
- Ritmikus gimnasztika (154 fő)
- Röplabda (20 fő)
- Sport Tánc (43 fő)
- Tájfutás (2 fő)
- Vívás (23 fő)

A tíz szakosztály közül két „alvó” szakosztály van, ezek a tájfutás és a kerékpár. A tájfutás önkéntes jelleggel, ingyenes edzői felügyelet mellett folyik tavasztól őszig, de az utóbbi két évben csekély volt a gyereklétszám. A kerékpár szakosztályban csak felnőttek vannak, de az elmúlt évben nem volt aktivitás és nem indultak versenyen és nem került sor a szokásos helyi versenyre sem.

A Telki tornateremben összesen hat szakosztály tart gyerekeknek edzéseket. Ezek a következőek: Ritmikus gimnasztika, sport tánc, vívás, judo, kosárlabda, röplabda. A gyerekek kora jellemzően 6-14 év, de vannak óvodás korúak és 14 évnél idősebbek is. Mind a hat szakosztály versenyezteti a gyerekeket, egyes esetekben nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is. A vívás szakosztálynak vannak felnőtt tagjai és edzései is.

Az asztalitenisz szakosztályban csak felnőtt tagok vannak, gyereknek érdeklődés hiánya miatt már nem tartanak edzéseket (tavaly még volt gyerekeknek edzés). Ők a Telki SE-t képviselve indulnak a megyei csapatbajnokságban is.

A már említett hat szakosztály az SE-vel szerződésben álló edzők irányításával, heti két alkalommal (jellemzően kétszer 1 óra időtartammal) tart edzéseket több korosztály számára. Az RG szakosztálynál két edző az SE alkalmazásában áll. Az edzések díja jellemzően gyerekenként havonta 6000 Ft, de vannak kedvezmények (több szakosztály edzésére jár, családi kedvezmény, hátrányos helyzetűek kedvezménye). Ezt hívjuk tandíjnak. Az SE-ben van éves tagdíj is, mely 2011-ben a 18 év alattiak számára 3000 forint volt, míg a felnőtteknek 12000 Ft. Ha egy gyerek egy évben csak fél évig jár edzésre, akkor csak a tagdíj felét kell megfizetnie.

Az összes edzés a Telki tornateremben van 14-20 (21) óráig, de az RG szakosztály (tekintettel a nagy létszámukra) még a Budajenői tornacsarnokban és a Teniszcsarnokban is tart edzéseket. A külső aszfaltos pályát és műfüves pályát ezek a szakosztályok nem veszik igénybe.

A labdarúgás szakosztályba összesen három felnőtt férfi focicsapat van, szinte mindenki Telki lakos. Ők csak éves tagdíjat fizetnek (12000 Ft/fő) és ennek fejében használhatják a téli szezonban heti 1,5 óra időtartamban október 15-április 15-ig a Globall csarnokát. A nyári szezonban a műfüves pályát használják. Ezek amatőr csapatok, versenyen nem indulnak.

A Telki SE bevétele az alábbiakból tevődik össze:

  - a gyerekek által fizetett tandíjból
  - az éves tagdíjakból
  - az Önkormányzat által nyújtott támogatásból (2011-ben 275.000 Ft)
  - az NCA pályázaton nyert támogatásból (2011-ben 611.000 Ft)
  - és az adó 1%-ából visszajuttatott pénzből (2011-ben 35.241 Ft)

A Telki SE kiadásai az alábbiakból tevődnek össze:

  - terembérleti díjak
  - edzői díjak
  - könyvelési, banki költségek
  - szakszövetségi, nevezési, versenyeztetési díjak
  - eszközpótlások, új eszközök vétele
  - minden egyéb dologi költség

Az SE taglétszáma folyamatosan változik (elsősorban félévente) a kilépő-belépő gyerekek miatt. A működés inkább szeptember-június centrikus (az iskola miatt).

A Telki tornateremben és a Globallban nyáron, júliusban és augusztusban három szakosztály is edzőtábort tart.

A Telki SE bevételei és kiadása egyensúlyban vannak, az egyesületben veszteség egyik évben sem keletkezett. A szakosztályoknak önállóan működőképesnek kell lenniük, vagyis „központi” bevételekből nem lehet fedezni az edzői és terembérleti díjakat, csak a szakosztály által beszedett tandíjakból és tagdíjakból.

Telki SE a falu legnagyobb civil szervezete, a lakosság közel 10%-a aktív (!) tagja. Ez egy kiemelkedő eredmény, sehol más településen nem lehet hasonló példát találni.

A szakosztályok vezetője, valamint az elnök és az alelnökök minden esetben egy-egy lelkes szülő, akik segítik az edző munkáját szervezési oldalról, és a szabadidejükön túlmenően sokszor saját pénzből is támogatják a szakosztályokat.

A sportág mix az egyesületen belül úgy lett összeállítva, hogy minden gyerek megtalálja azt, amiben jó lehet. Van labdás-, ügyességi-, egyéni és csapatsport egyaránt.

A Telki SE végzi mindemellett az iskola tornatermének délutáni (14 órától) és esti időszakban történő kiadásának a koordinálását, átvállalva a hivataltól azt a hálátlan feladatot, hogy konszenzust alakít ki a teremhasználatot illetően.

A fenti eredményeket úgy sikerült elérni, hogy 2007 elejétől fogva az önkormányzat partnerként kezelte-kezeli a Telki SE-t, nem csak szükség esetén támaszkodik rá (Egészségnap szervezése, Majális stb.), hanem megadja nekünk a szükséges támogatást is. Ez nem elsősorban pénzügyi támogatás, a Telki SE tudomásul vette, hogy az önkormányzat szűkös anyagi helyzetében az évi több millió forintos sport normatívát nem fordította közvetlenül a sport támogatására. Egyet értettünk abban, hogy a nagy összegű pénzügyi támogatás helyett sokkal célszerűbb a létesítmény használatot biztosítani, mert ez a legfontosabb a sportolás szempontjából. A Telki SE pedig tagdíjat és tandíjat szed a tagjaitól, így a sport a falunak az egyetlen területe, ahol a „felhasználó fizet” elv maradéktalanul megvalósul. Olyannyira, hogy éves szinten a Telki SE a terembérleti díjakon keresztül nettó befizető a falu kasszájába, amire a környező településeken tudomásunk szerint sehol nincs példa. A 2200 fős Perbálon pl. csak a labdarúgók évente 1,5 m Ft működési  támogatást kapnak az önkormányzattól, ingyenes pályahasználatuk van a sporttelepre, valamint 640 ezer Ft támogatást kapnak az iskolai tornaterem bérlésére.

Az egyesület szakosztályainak vezetői, edzői, valamint a vezetők (elnök és alelnökök) tárt karokkal várják mind a gyermekeket, mind a felnőtteket. Az edzések nyitottak, bárki megtekintheti azokat, a gyerekek térítés mentesen ki is próbálhatják azokat.

Ha bármilyen kérdés merülne fel, vagy csak érdeklődni szeretnének az egyesülettel és/vagy szakosztályokkal kapcsolatosan, akkor keressék Becz Sándort, a Telki SE elnökét az alábbi elérhetőségeken:

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.